logo

Pavel Filip, despre decizia FMI: E importantă atitudinea, nu doar asistența financiară


https://www.ipn.md/ro/pavel-filip-despre-decizia-fmi-e-importanta-atitudinea-nu-doar-7965_1034286.html

Prim-ministrul Pavel Filip i-a felicitat, în ședința de miercuri a Guvernului, pe toți cei care au contribuit la aprobarea de către FMI a primei evaluări a Programului Republicii Moldova, fapt care a făcut posibilă alocarea celei de-a doua tranșe de împrumut, în valoare de 21,5 milioane de dolari SUA, transmite IPN .

„Succesul nu constă doar în asistența financiară. Este mai importantă atitudinea manifestată de Fondul Monetar Internațional, inclusiv în comunicatul emis, în care se arată foarte clar care sunt tendințele în Republica Moldova, ce am reușit să facem până acum, și este un răspuns la multe critici nefondate”, a spus Pavel Filip.

În această ordine de idei, șeful executivului a solicitat autorităților să se mobilizeze în continuare pentru a realiza integral Agenda de reforme, inclusiv în scopul îndeplinirii tuturor angajamentelor asumate în cadrul Acordului cu FMI.

Programul cu FMI, în valoare totală de 129,4 milioane drepturi speciale de tragere (circa 178,7 milioane dolari SUA sau 75 la sută din cota Republicii Moldova la FMI) a fost aprobat la 7 noiembrie 2016. Prima tranșă, în mărime de 35,9 milioane de dolari, a fost debursată în noiembrie anul trecut. Ceilalți bani sunt oferiți în urma a evaluărilor semianuale.