logo

Pavel Filip cheamă la o re-angajare a statelor participante la formatul „5+2”


https://www.ipn.md/ro/pavel-filip-cheama-la-o-re-angajare-a-statelor-participante-7978_1029854.html

În discursul susținut în fața Adunării Generale a ONU, prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a spus că niciun conflict nu trebuie să rămână în afara atenţiei Organizaţiei, indiferent dacă acesta figurează sau nu pe agenda Consiliului de Securitate. Lipsa progresului în soluționarea conflictelor trebuie să declanşeze o implicare directă din partea organelor relevante ale ONU, transmite IPN.

În acest context, Pavel Filip a solicitat Organizației Națiunilor Unite să angajeze mai activ structurile autorizate de ONU să gestioneze conflicte care nu se află pe agenda Consiliului de Securitate.

Premierul a afirmat că apreciază faptul că Adunarea Generală a inclus şi menţine pe agenda sa un punct despre conflictele de lungă durată în arealul Georgia, Ucraina, Azerbaidjan și Moldova (GUAM). „Aceste conflicte nesoluţionate, unele vechi de circa 25 de ani, precum este cel din Republica Moldova, continuă să producă consecinţe negative de ordin politic, social şi economic pentru milioane de oameni”, a spus prim-ministrul moldovean.

Potrivit lui Pavel Filip, monitorizarea continuă de către ONU şi abordările proactive privind evoluţiile din areal GUAM pot contracara încercările de modificare a frontierelor politice ale statelor din regiune prin metode care nu au nimic comun cu democraţia şi dreptul internaţional.

Pavel Filip, în discursul său, a menționat că, înainte de toate,  conflictul transnistrean este un „produs” al eternelor interese geopolitice din regiune. În declanșarea acestui conflict la începutul anilor ‘90 ai secolului trecut un rol decisiv l-a jucat factorul extern. Spre deosebire de alte conflicte regionale, generate de antagonisme etnice sau religioase, conflictul transnistrean are un caracter prin definiţie geopolitic.

„Structura etnică a populației de pe ambele maluri ale râului Nistru şi lipsa unor sentimente de ură şi incompatibilitate la nivelul oamenilor de rând ilustrează falsitatea fundamentării ideologice şi politice a acestei entităţi pseudo-statale. Declaraţiile frecvente ale exponenţilor regimului transnistrean cu privire la necesitatea aderării la o altă ţară, cu care nici nu avem frontiere comune sunt, pe de o parte, iluzorii, iar pe de altă parte, reprezintă un obstacol în procesul de reglementare”, a spus premierul.

Prim-ministrul și-a exprimat îngrijorarea profundă în legătură cu lipsa de progres în retragerea trupelor militare şi muniţiilor Federaţiei Ruse staţionate pe teritoriul Republicii Moldova fără consimţământul autorităţilor moldoveneşti şi contrar prevederilor Constituţiei. „La fel, ne îngrijorează serios intensificarea în ultimul timp a aplicaţiilor militare desfăşurate de către aceste trupe străine, deseori, în comun cu structurile de forţă ale regimului de la Tiraspol”, a menționat Pavel Filip.

Fragilitatea situaţiei de securitate din regiune, amplificată de focarele de destabilizare din estul Ucrainei, în opinia premierului moldovean, reclamă o re-angajare constructivă a tuturor statelor participante la formatul „5+2”, precum şi a altor actori interesaţi sau relevanţi, inclusiv ONU şi OSCE, pentru a determina, cât mai curând posibil, soluţii pentru problemele evocate, conforme cu dreptul internaţional.