logo

Pavel Filip a cerut Federației Ruse să retragă trupele militare din Moldova


https://www.ipn.md/ro/pavel-filip-a-cerut-federatiei-ruse-sa-retraga-trupele-militare-7965_1044398.html

Prim-ministrul Pavel Filip a cerut joi, 28 septembrie, de la tribuna ONU, retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. În discursul său, rostit în cadrul dezbaterilor generale ale sesiunii a 73-a a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, premierul s-a referit și la exercițiile militare efectuate de trupele Grupului Operațional de Forțe Ruse, care staționează ilegal în Moldova, împreună cu stucturile paramilitare neconstituționale, transmite IPN.

Pavel Filip, citat într-un comunicat de presă al Guvernului, a cerut încă o dată Federației Ruse să reînceapă, necondiționat și fără întârziere, procesul de retragere a forțelor militare și armamentelor sale, conform angajamentelor asumate la Summit-ul OSCE din 1999 și întru respectarea obligațiilor care derivă din dreptul internațional și Carta ONU.

Pavel Filip a mulțumit statelor care au au susținut, acum câteva luni, adoptarea de către Adunarea Generală ONU a rezoluției privind retragerea forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova. Prim-ministrul a salutat înscrierea în agenda actualei sesiuni a AG ONU a unui punct nou privind „Retragerea completă a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”, care înseamnă menținerea acestui subiect în atenția comunității internaționale.

Potrivit lui Pavel Filip, retragerea completă a trupelor ruse va facilita procesul de reglementare a conflictului transnistrean și de reintegrare a țării. „În pofida dificultăților care frânează procesul de reglementare, autoritățile de la Chișinău sunt determinate să identifice, în formatul de negociere „5+2”, o soluție politică pentru acest conflict prelungit, generat din exterior în partea de est a Republicii Moldova”, a mai spus premierul.

Pavel Filip a susținut discurs de la tribuna Adunării Generale ONU pentru a treia oară. Republica Moldova a devenit membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite la data de 2 martie 1992.