Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, în legislativ ar accede patru partide, arată datele unui sondaj prezentat de compania de cercetare sociologică IMAS. Din totalul celor chestionați 6,7% nu ar vota, iar 15,5% nu știu sau nu au răspuns. Din respondenții deciși, 39,1% ar vota cu Partidul Acțiune și Solidaritate, iar 30,1% – ar vota cu Blocul Comuniștilor și Socialiștilor. Alți 9,5% din intervievați ar vota cu Partidul politic Partidul Nostru, iar 5,3% – cu Partidul politic Renaștere. Alte formațiuni politice nu ar trece pragul electoral de 5%.
„Partidul Șor ( declarat neconstituțional, n.r.) nu a figurat în opțiunile oferite respondenților. În așa situație, PAS se menține pe prima poziție, la o distanță consistentă față de BCS – 30,4% (din deciși) și 23,5% (din total). Și Partidul politic Partidul Nostru cu o intenție care se confirmă deja de câteva luni, odată cu campaniile derulate de Renato Usatîi. Dar vorbim și de o circulație a votanților rămași, cel puțin pe moment, fără opțiunea de a vota cu Partidul Șor. Cred că așa se explică și faptul că BCS nu mai continuă trendul descendent și primește și el o anumită porție de intenții de vot”, a declarat directorul general IMAS, Doru Petruți, într-o conferință de presă la IPN.
În cazul unor alegeri prezidențiale anticipate, în turul doi ar accede actuala președintă, Maia Sandu (27,8%) și fostul șef de stat, Igor Dodon (16%). Aceștia sunt urmați de către liderul PPPN, Renato Usatîi (6%), primarul capitalei, Ion Ceban (6%), fostul premier Ion Chicu (5,9%), fostul bașcan al Găgăuziei, Irina Vlah, (4,9%) și liderul Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin (4,3%). Alți politicieni sunt sub pragul de 1%.
În ceea ce ține de relațiile externe, Doru Petruți a spus că nu sunt foarte mari schimbări, iar evoluțiile sunt lente. „Un pic ideea pro-europeană scade, unirea (cu România, n.r.) se menține pe acest tip de întrebare la 5%. 42% spun că și-ar dori mai degrabă orientare echilibrată legată de politica vizavi de Rusia versus Occident”, a notat directorul IMAS.
Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum, 54% din intervievați ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, 29% ar vota contra, iar ceilalți nu ar participa, nu știu, nu au decis sau nu au răspuns.
Pentru aderarea la Uniunea Vamală ar vota 41%, iar 40% s-au pronunțat contra. Totodată, pentru unirea cu România ar vota 38%, iar 51 ar vota contra.
Sondajul „Realitatea socio-politică și percepția mass media – septembrie 2023” a fost realizată la comanda companiei „Bright Communications” SRL (Grupul Realitatea). Datele au fost culese în perioada 2-24 septembrie 2023 pe un eșantion de 822 de respondenți. Marja de eroare a sondajului este de ±3,4%.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.