Patru dintre membrii CCA susţin că se pregăteşte repunerea în funcţie a ex-preşedintelui şi numirea unei noi componenţe a Consiliului
https://www.ipn.md/ro/patru-dintre-membrii-cca-sustin-ca-se-pregateste-repunerea-in-functie-a-ex-prese-7965_965985.html
Cercuri interesate în restabilirea controlului asupra Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) pregătesc repunerea în funcţie a ex-preşedintelui Consiliului, Corneliu Mihalache, printr-o serie de abuzuri şi ilegalităţi, inclusiv prin şantaj şi numirea unei noi componenţe CCA, a declarat vineri, 10 august, în cadrul unei conferinţe de presă, noul preşedintele CCA Vlad Ţurcanu, care s-a declarat portavoce a 4 membri din Consiliu.
Vlad Ţurcanu a calificat drept abuz tergiversarea publicării în „Monitorul Oficial” a deciziei CCA de destituire a preşedintelui Corneliu Mihalache şi de numire a noului preşedinte, deşi alte decizii ale CCA din aceeaşi şedinţă au fost publicate. De asemenea, Ţurcanu s-a referit la constrângerea unor membri ai CCA de a renunţa la voturile respective, şantajarea lui Ruslan Pleşca cu o condamnare penală şi determinarea câtorva membri de a-şi da demisia.
Ţurcanu a mai declarat că la scurt timp după intrarea în exerciţiul funcţiunii, membrii CCA care subscriu declaraţiei sale (Ludmila Vasilache, Valeriu Frumusachi şi Ruslan Pleşca) au constatat că puterea a acceptat reforma în domeniul audiovizualului doar din raţiuni de imagine în faţa partenerilor europeni. În realitate s-a văzut însă că guvernarea a încercat să reducă reforma la un simulacru şi să exercite în continuare control autoritar asupra CCA. Interesul de a controla domeniul audiovizual este determinat de intenţia puterii de a manipula opinia publică şi de a dirija fluxurile financiare provenite din publicitate, a mai declarat Ţurcanu.
Potrivit sursei citate, pe durata mandatului membrii CCA au constatat de nenumărate ori, că ex-preşedintele Corneliu Mihalache este în raporturi de subordine faţă de unul din cei mai influenţi oameni în stat. Potrivit lor, acesta a transmis celorlalţi membri, în repetate rânduri indicaţia de a încălca legea în favoarea unor radiodifuzori. Drept urmare, susţine Ţurcanu, activitatea CCA a intrat în disfuncţie, devenind netransparentă. Corneliu Mihalache a fost destituit din funcţie anume din acest motive, precum şi din cauza incompetenţei profesionale şi lipsa de colegialitate.
Membrii CCA care subsemnează declaraţiei au apelat la susţinerea Parlamentului în apărarea interesului public în domeniul audiovizualului.
Solicitat să comenteze de ce declaraţia este susţinută doar de patru membri, Vlad Ţurcanu a declarat că Constaintin Rotaru care a votat pentru demiterea lui Mihalache şi alegerea sa în funcţia de preşedinte este în concediu, iar telefonul este închis.
Solicitat de Info-Prim Neo, Corneliu Mihalache a afirmat că declaraţiile membrilor CCA sunt „cam şubrede”. Potrivit lui, acuzaţiile de politizare a CCA au fost făcute ca replică la o declaraţie anterioară a dânsului precum că „sforile acestui scenariu de destabilizare a activităţii CCA sunt trase de unii lideri politici interesaţi”. În opinia lui Mihalache, forţele politice care stau în spatele acestor declaraţii sunt în întârziere cu câţiva paşi. El a spus că este decis în continuare să atace în instanţă decizia de demitere, şi o va face după ce va fi publicată în Monitor.
Corneliu Mihalache a fost demis din funcţia de preşedinte la 31 iulie, când a fost ales Vlad Ţurcanu, prin votul a cinci din cei nouă membri ai CCA.