Patru deputaţi au renunţat la mandate
https://www.ipn.md/ro/patru-deputati-au-renuntat-la-mandate-7965_975727.html
Patru persoane au renunţat la mandatele de parlamentar obţinute în urma alegerilor din 5 aprilie, în favoarea funcţiilor actuale pe care le deţin.
Anatolie Zagorodnâi, preşedintele Comisiei juridice, pentru numiri şi imunităţi, a declarat pentru Info-Prim Neo că au depus cereri de renunţare la mandat trei deputaţi din partea Partidului Liberal (PL) şi unul din partea Partidului Comuniştilor (PCRM).
Este vorba de liberalii Dorin Chirtoacă, primarul general al municipiului Chişinău, Nistor Grozavu, viceprimar de Chişinău, şi Valeriu Nemerenco, pretorul sectorului Buiucani.
Locurile celor trei ar urma să fie ocupate de candidaţii supleanţi din partea PL: Boris Vieru, redactor-şef al revistei Natura, Ion Apostol, om de afaceri, şi Mihail Cârlig, pretorul sectorului Râşcani.
La fotoliul de deputat a renunţat şi preşedintele raionului Floreşti, Mihail Rusu, intrat în Parlament pe lista PCRM. Următorul pe lista de candidaţi supleanţi ai PCRM este primarul oraşului Sângerei, Gheorghe Braşovschi.
De asemenea, Parlamentul urmează să decidă în privinţa a 10 deputaţi PCRM, care fac parte din Cabinetul de miniştri. Potrivit lui Anatolie Zagorodnâi, Parlamentul urmează să le prelungească mandatele până la numirea noului Guvern. Articolul 4 din Legea cu privire la statul de deputat, permite funcţionarilor din administraţia centrală să deţină prin cumul şi mandatul de deputat, pe o durată nu mai mare de 6 luni, cu acordul Parlamentului, a precizat Zagorodnâi.
Anterior, Partidul Liberal Democrat (PLDM) a cerut preşedintelui Parlamentului, liderului PCRM, Vladimir Voronin, să renunţe la mandatul de preşedinte în exerciţiu al R. Moldova, motivând că, potrivit Constituţiei R. Moldova, atât calitatea de deputat, cât şi cea de preşedinte sunt incompatibile cu exercitarea oricărei funcţii retribuite. Vladimir Voronin a refuzat, invocând un alt articol din Constituţie, care prevede că mandatul preşedintelui se prelungeşte de drept până la depunerea jurământului preşedintelui nou-ales.
Parlamentul ales la 5 aprilie numără 60 de deputaţi PCRM şi 41 de deputaţi din cele trei partide liberale de opoziţie – câte 15 de la PL şi PLDM şi 11 de la Alianţa Moldova Noastră (AMN).