logo

Patru cazuri noi de COVID-19


https://www.ipn.md/ro/patru-cazuri-noi-de-covid-19-7967_1072188.html

Investigațiile de laborator, din cele 48 de probe prelevate de la pacienți suspecți, au confirmat patru cazuri noi de infectare cu COVID-19, numărul acestora ajungând la 12. Autoritățile din sănătate anunță că trei cazuri sunt de import, iar unul este local. Informațiile au fost prezentate sâmbătă, 14 martie, după ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de coronavirusul COVID-19, transmite IPN.

Într-un briefing de presă, ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu, a declarat că cele trei cazuri de import sunt din Italia, Marea Britanie și Franța. Cel de-al patrulea caz este de local. Alte detalii despre pacienți nu au fost oferite.

Ministra a îndemnat populația să dea dovadă de responsabilitate și, dacă au revenit din țări unde există cazuri de COVID-19, să se autoizoleze la domiciliu. În prezent la Spitalul municipal de boli contagioase pentru copii sunt internați doi copii cu suspecții la prezența noului tip de coronavirus, după ce s-au aflat în contact strâns cu bunica revenită din Italia.

Prezent la conferință, premierul Ion Chicu a anunțat că cetățeanul moldovean, care s-a aflat o perioadă îndelungată în carantină pe acea croazieră în Japonia, a revenit în țară. Teste la COVID-19 au fost negative, chiar și așa acesta se află sub monitorizare.

Ion Chicu a reamintit despre măsurile întreprinse pentru prevenirea răspândirii COVID-19, printre care și sistarea mai multor zboruri. Șeful executivului a spus că este examinată oportunitatea de a sista în întregime traficul aerian, în funcție de evoluția situației. De asemenea, premierul a amintit despre decizia de a sista activitățile cu caracter religios.

Primăria capitalei a anunțat că pe parcursul zilei de duminică transportul public va fi sistat, iar de luni va fi reluat. Potrivit primarului, Ion Ceban, ideea ca transportul să nu oprească în stațiile din preajama Pieței Centrale este ineficientă. „Oamenii continuă să vină în masă la piață, parcuri, pentru a-și petrece timpul liber. Este o măsură necesară, pentru ca cetățenii să stea acasă în contextul declarării Codului roșu”, a notat edilul.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat stare de pandemie de COVID-19. Autoritățile din Republica Moldova au instituit, în data de 13 martie, gradul de alertă „Cod roșu”, existând pericol confirmat de declanșare a urgenței de sănătate publică.

Conform datelor Centrului European pentru Controlul Bolilor, începând cu 31 decembrie 2019 și până la 12 martie, au fost raportate 133,8 mii cazuri de COVID-19 și 4 967 de decese.