Doi bărbaţi sustin că, împreună cu alte două persoane, riscă să ajungă la închisoare într-un dosar penal fabricat, în care sunt acuzaţi de implicare într-un pretins atac tâlhăresc. Într-o conferinţă de presă la IPN, bărbaţii, care sunt cercetaţi în stare de libertate, au povestit cum au fost atraşi în scenariu şi ce a urmat după ce au fost reţinuţi.
Potrivit lor, cazul a avut loc pe 15 iunie 2012. Unul dintre învinuiţi, Ion Stăvilă, a relatat că totul a fost organizat de către fratele unui cunoscut de-al său. Bărbatul spune că, împreună cu prietenul său şi încă doi bărbaţi pe care nu-i cunoştea până în acel moment, au fost atraşi prin înşelăciune într-o locuinţă din Cricova, unde li s-au pus cătuşe şi cagule pe cap, iar ulterior poliţiştii au înscenat o reţinere şi i-au filmat imobilizaţi, cu arme lângă ei, ca să sugereze că erau pregătiţi pentru un atac tâlhăresc.
Un alt inculpat, Ghevorg Ciobanu-Baxanean, a comunicat că, după ce au fost reţinuţi şi transmişi în izolator, li s-a cerut să-şi recunoască vina şi li s-a sugerat să dea câte 5 mii de euro fiecare pentru a scăpa de închisoare. Ghevorg Ciobanu-Baxanean a mai acuzat că au fost bătuţi, dar li s-a refuzat consultaţia medicului pentru a documenta acest fapt.
Avocatul Vitalie Ţaulean, care reprezintă apărarea în acest caz, a comunicat că se comit mai multe încălcări. Ceilalţi doi 2 inculpaţi, care au avut antecedente penale, sunt în arest preventiv de un an şi jumătate, deşi legislaţia prevede că arestul preventiv poate fi prelungit pentru maximum un an. Vitalie Ţaulean susţine că mai mulţi judecători de la Judecătoria Râşcani cunosc despre faptul că acest atac tâlhăresc a fost o înscenare, dar acoperă persoanele implicate şi grăbesc finalizarea dosarului pentru a-i condamna pe bărbaţi.
Avocatul a mai spus că Direcţia generală servicii operative a Ministerului Afacerilor Interne, pe lângă estorcarea de bani, mai urmăreşte scopul să demonstreze că în Moldova există grupări criminale şi că luptă eficient cu ele.