logo

Patronatele vin cu propuneri pentru eficientizarea activităţii agenţilor economici


https://www.ipn.md/ro/patronatele-vin-cu-propuneri-pentru-eficientizarea-activitatii-agentilor-economi-7966_1022936.html

Patronatele au lansat  trei documente de poziţie care se referă la combaterea economiei informale, eficientizarea dialogului social şi la necesitatea flexibilizării legislaţiei muncii. Documentele, care au fost prezentate miercuri, 7 octombrie, conţin un set de politici pentru reducerea economiei şi angajărilor informale, dar şi recomandări legislative de flexibilizare şi ajustare a legislaţiei muncii la actualul context economico-social, transmite IPN.

Preşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatului din Moldova ( CNPM), Leonid Cerescu, a declarat că documentele urmează să fie înaintate factorilor de decizie. Acestea au fost elaborate ca urmare a Memorandumului semnat între Guvern şi CNPM, după Forumul oamenilor de afaceri. „Evenimentul de astăzi este o consecutivitate a activităţii Confederaţiei Naţionale a Patronatului care promovează ideea formării unor condiţii mai favorabile în activitatea agenţilor economici”, a notat Leonid Cerescu.

Referitor la reducerea economiei informale şi a angajărilor informale, patronatele propun introducerea unei reguli de fier pentru a limita creşterea ratelor de impozitare şi taxare a muncii pentru următorul deceniu. În opinia CNPM acesta va fi un semnal pozitiv şi îndrăzneţ pentru economia formală privind dorinţa autorităţilor de a impune o o reformă clară a domeniului. De asemenea, se propune introducerea unui mod predictibil şi stabil de a mări treptat plafonul pentru venitul minim taxabil. Patronatele propun crearea unui ghişeu unic pentru declararea tuturor impozitelor şi taxelor, dar şi simplificarea procedurilor e obţinere a licenţilor, autorizaţiilor şi a altor acte permisive.

Pentru a explora mai bine potenţialul dialogului social, CNPM consideră că Guvernul trebuie să revadă şi să reînnoiască politicile care împiedică crearea unui dialog eficient, cu alocarea resurselor necesare. Patronatele recomandă adoptarea amendamentelor la Legea privind organizarea şi funcţionarea Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective, a comisiilor pentru consultări şi negocieri la nivel de ramură şi la nivel teritorial pentru a introduce un mecanismul de rotaţie a preşedintelui. Perioada de rotaţie ar urma să fie de jumătate de an.

La fel, confederaţia patronatelor consideră că sunt necesare modificări la legislaţia muncii în vigoare pentru a asigura activitate eficientă şi sustenabilă a întreprinderilor, crearea locurilor de muncă şi asigurarea echilibrului social adecvat. Patronatele propun optimizarea normelor la angajarea salariatului în câmpul muncii, prin simplificarea cerinţelor faţă de conţinutul textului contractului individual de muncă, până la reducerea conţinutului obligatoriu la cerinţele de ordin tehnic şi clauze esenţiale sau facultative cu caracter negociabil. Alte recomandări se referă şa optimizarea normelor la încetarea contractului individual de muncă, dar şi optimizarea normelor în domeniul apărării drepturilor şi intereselor de muncă.