Patronatele din Moldova insistă pe optimizarea sistemului fiscal din ţară. Acestea remarcă faptul că impozitele prea mari afectează oamenii de afaceri oneşti, povara fiscală asupra acestora creşte, lucru care duce la micşorarea competitivităţii lor în raport cu businessul din economia tenebră. Igor Crapivca, preşedintele Clubului Republican al Oamenilor de Afaceri „Timpul”, susţine că autorităţile trebuie să elaboreze o strategie de micşorare a poverii fiscale asupra businessului legal, transmite IPN.
O politică bugetar-fiscală eficientă reprezintă calea optimă pentru modernizarea, atragerea investiţiilor şi reintegrarea Moldovei, consideră Igor Crapivca. Acesta remarcă faptul că din Moldova pleacă tot mai multă forţă de muncă, ceea ce duce şi la pierderea investiţiilor. Or, pentru a îmbunătăţi situaţia în sectorul forţei de muncă, patronatele propun reducerea contribuţiilor obligatorii la fondul social cu 2 puncte procentuale anual, timp de 5 ani. Acum contribuţia este de 29%. Către anul 2018 nu trebuie să depăşească 19%.
Igor Crapivca insistă şi pe necesitatea de a stimula şi a proteja investiţiile în economia Republicii Moldova. Preşedintele Clubului „Timpul” spune că în ţară, afirmaţiile despre protecţia bunurilor şi investiţiilor au deseori un caracter pur declarativ. Acesta susţine că autorităţile trebuie să renunţe la aplicarea TVA la importul de echipamente, tehnologii şi materie primă. Potrivit lui Igor Crapivca, astfel de impozitare încalcă prevederile constituţionale care stabilesc egalitatea tuturor formelor de proprietate, investiţiilor şi investitorilor în faţa legii şi condiţiilor egale de impozitare.
De asemenea, Igor Crapivca susţine că trebuie să fie rambursate cheltuielile pentru reparaţiile capitale, pentru pregătirea cadrelor de muncă, să se renunţe la impozitarea dividendelor persoanelor fizice şi juridice, iar cota impozitului pe venit să fie pentru anul 2014 de 11%, cu o condiţie – ca în anul 2015 să scadă cu 1 punct procentual, până la 10%.
Igor Crapivca semnalizează faptul că organele de control fiscal aplică legislaţia selectiv, iar pentru a depăşi deficienţele în acest sector se recomandă să fie optimizat controlul fiscal şi să fie simplificată procedura de raportare fiscală pentru întreprinderile din sectorul agrar. De asemenea, Igor Crapivca insistă pe faptul că nu trebuie modificate articolele din Codul Fiscal cu privire la depunerea rapoartelor fiscale şi plata impozitelor, deoarece, spune el, micşorarea termenului de depunere a rapoartelor fiscale va influenţa negativ calitatea lor, ceea ce va duce la apariţia riscurilor de a fi taxaţi pentru întocmire incorectă.
Patronatele se oferă să creeze grupuri de lucru ale oamenilor de afaceri, care să conlucreze cu autorităţile pentru elaborarea politicilor necesare în depăşirea obstacolelor în dezvoltarea armonioasă a mediului de afaceri. La 12 noiembrie, Confederaţia Naţională a Patronatului din Moldova organizează un forum al oamenilor de afaceri, la care va fi prezentat un studiu privind constrângerile de bază a mediului ide afaceri şi cu propuneri cum acestea să fie depăşite.