Patronatele consideră că politica fiscală nu favorizează activitatea antreprenorială
https://www.ipn.md/ro/patronatele-considera-ca-politica-fiscala-nu-favorizeaza-activitatea-antreprenor-7966_968858.html
Politica fiscală propusă de Guvern pentru următorii trei ani, fără modificări serioase, nu va favoriza dezvoltarea activităţii antreprenoriale, concluzionează organizaţiile membre ale Confederaţiei Naţionale a Patronatului din R. Moldova (CNPM) după ce au examinat proiectul Cadrului de Cheltuieli pe Termen Mediu (CCTM) pe anii 2009-2011. Patronatele consideră că menţinerea unei politici fiscale prudente în scopul asigurării continuităţii şi atragerii investiţiilor străine directe nu va contribui la soluţionarea multor probleme de ordin economic şi social, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat de presă al CNPM.
CNPM se pronunţă pentru majorarea salariului real, ceea ce, în opinia patronatelor, va reduce exodul braţelor de muncă calificate din Moldova. Totodată, această creştere trebuie să fie asigurată de o dezvoltare durabilă a economiei, nu de una mimată. Miza pe factorii extensivi în domeniul salarizării nu este corectă, susţin patronatele. CNPM constată că politica fiscală şi politica de administrare fiscală actuală nu contribuie la o creştere semnificativă a salariului şi la diminuarea impactului economiei neformale. Supraimpozitarea fondului de salarizare, care, după unele estimări se ridică la 45-55%, are un caracter destabilizator pe piaţa muncii. În această situaţie angajatorul nu este predispus să majoreze salariile, iar angajaţii nu sunt interesaţi să presteze o muncă productivă şi calitativă pentru că, după impozitare, se reduc esenţial veniturile lor. Această problemă delicată, poate fi soluţionată prin optimizarea politicilor fiscale şi de administrare fiscală, sunt de părere patronatele.
CNPM a înaintat Ministerului Finanţelor şi Ministerului Economiei şi Comerţului o serie de propuneri şi amendamente la proiectul CCTM. Patronatele propun stabilirea impozitului unic pe venit pentru persoanele fizice în mărime de 10-12%, în locul celor două grile de impozitare existente. De asemenea, se propune majorarea scutirilor anuale personale până la minimul de existenţă cu indexarea ulterioară a acesteia; deducerea cheltuielilor aferente învăţământului, odihnei şi achiziţionării sau construcţiei locuinţelor. De asemenea, CNPM propune stabilirea cotei contribuţiilor de asigurări sociale plătită de angajator în proporţie de 22% şi de angajat în proporţie de 5% cu reducerea anuală a cotei plătite de angajator cu 2 puncte procentuale pe parcursul următorilor 5 ani; menţinerea cotei de asigurare obligatorie medicală la nivel de 6%; stabilirea cotei standard a TVA în mărime de 18%; scutirea de TVA a importului utilajelor, agregatelor, materiilor prime, a tehnologiilor, care nu se produc în Moldova.
Cadrul de Cheltuieli pe Termen Mediu pe anii 2009- 2011 este un document de planificare strategică, aflat în proces de elaborare. Guvernul a decis să nu opereze modificări esenţiale în politica fiscală. Ministrul Finanţelor, Mihai Pop a motivat că, astfel, se va înregistra o anumită continuitate în acest domeniu, importantă în special pentru persoanele juridice şi fizice care practică activităţi economice. Pe de altă parte, predictibilitatea în politica fiscală este esenţială pentru atragerea investiţiilor străine directe.