logo

Patrimoniu și educație: să învățăm pentru viață, expoziție BNRM


https://www.ipn.md/ro/patrimoniu-si-educatie-sa-invatam-pentru-viata-expozitie-bnrm-7967_1077519.html

Biblioteca Națională a Republicii Moldova a inaugurat expoziția de carte cu genericul: Patrimoniu și educație: să învățăm pentru viață, eveniment care încheie consemnarea ediției 2020 a Zilelor Europene ale Patrimoniului. Genericul este inspirat din tema ediției din acest an a inițiativei Consiliului Europei și a Uniunii Europene privind celebrarea Zilelor Europene ale Patrimoniului 2020 (ZEP) la nivel european, transmite IPN.

Elena Pintilei, director general BNRM, a menţionat că expoziţia reprezintă doar o parte din patrimoniul documentar care se păstrează în bibliotecă. Potrivit ei, expoziţia pune în valoare politicile UE şi a Consiliului Europei, promovează patrimoniul naţional şi european, bunele practici ale ţărilor semnatare ale Convenţiei culturale şi practica internaţională în vederea promovării şi protejării patrimoniului naţional în contextul educaţiei pentru patrimoniu. „Aceste două segmente atât de importante ale societăţii noastre, anul acesta sunt mai vizibile şi mai importante, în special, în perioada când suntem în pandemie de COVID-19, fiindcă prin virtualizarea şi digitalizare o parte din obiectivele patrimoniului devin mai aproape şi cu siguranţă sunt acel model de a ne simţi mai siguri când suntem mai aproape de ce avem mai bun şi mai frumos: patrimoniul nostru pe care trebuie să-l cunoaştem, pe care trebuie să-l descoperim împreună prin educaţie. Sau, una din politicile culturale europene şi nu numai, dar şi educaţionale este învăţarea pe parcursul întregii vieţi”, a spus Elena Pintilei.

Gheorghe Leucă, secretar de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, a apreciat promovarea activă de către BNRM a spiritului şi valorilor europene şi a integrării culturii Republicii Moldova în mozaicul culturii europene. În opinia lui, biblioteca, fiind spaţiu şi simbol al cunoaşterii, este prezentă în viaţa publică nu doar în contextul Zilelor europene ale patrimoniului, dar şi zi de zi, prin trezirea interesului pentru carte şi prin capacitatea sa de adaptare la noile realităţi. „Nu putem să protejăm sau să înţelegem cu adevărat valoarea şi importanţa patrimoniului cultural pentru o societate fără a avea o educaţie de calitate într-un mediu deschis şi accesibil. Şi în acest domeniu, Consiliul Europei este un partener important al Republicii Moldova, în special prin prisma proiectelor implementate cu privire la educaţia pentru democraţie şi educaţia pentru drepturile omului”, a punctat Gheorghe Leucă.

Giuseppe Paglione, manager de proiecte pentru Educație și Cultură în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a menţionat că Zilele patrimoniului european invită la unire în jurul acelor legături dintre patrimoniu şi educaţie şi la faptul de a demonstra potenţialul patrimoniului în calitate de instrument de învăţare şi educație ca o piatră de temelie pentru industria culturală. „Obiectivul Zilelor patrimoniului european din acest an este să ofere un stimulent pentru dezbateri legate de legăturile între cunoştinţe, tradiţii, inovaţii şi abilităţi şi astfel să revizuim cum ne imaginăm educaţia şi ce însemnă aceasta pentru dezvoltarea socio-economică în sec. XXI. Valorificarea patrimoniului cultural a fost în mod tradiţional una din principalele forţe motrice ale cooperării dintre UE şi Republica Moldova, fiind implementate un şir de proiecte, iniţiative pe parcursul mai multor ani în diferite domenii”, a spus Giuseppe Paglione.

Expoziția reflectă diverse documente și publicații ale principalelor organisme europene (Consiliul Europei și Uniunea Europeană) cu privire la politicile europene culturale prezentând exemple de bune practici, programe și surse de informare în domeniul patrimoniului cultural. Potrivit organizatorilor, selecţia de publicații expuse, din colecțiile CPESC, are ca scop consolidarea sentimentului de identitate europeană și a sensibilizării față de patrimoniul cultural, conştientizarea diversității culturale și a dialogului intercultural, precum și valorificarea rolului educației în patrimoniu - și rolul patrimoniului în educație. Expoziția este deschisă între 10 noiembrie – 10 decembrie, Biblioteca Națională, etajul 1, blocul central.