Patricia Kopatchinskaja va susţine la Chişinău un concert de binefacere pentru copii
https://www.ipn.md/ro/patricia-kopatchinskaja-va-sustine-la-chisinau-un-concert-de-binefacere-7967_976173.html
Violonista moldoveancă din Elveţia, Patricia Kopatchinskaja, alături de copii talentaţi din Moldova, va susţine un concert la Chişinău, la 27 iunie , pentru a promova în rândurile adulţilor ideea protecţiei copiilor. Concertul, care are ca şi scop colectarea de resurse financiare pentru susţinerea copiilor, este organizat în cadrul campaniei „Muzică pentru copii”.
Campania se va desfăşura între 24 şi 28 iunie, în contextul celei de-a 53-a ediţie a „Festivalului internaţional de muzică Menuhin” din Gstaad, Eleveţia, organizat de Terre de Hommes Lozana, transmite Info-Prim Neo.
Patricia Kopatchinskaja este promotoare a consiliului local, model comunitar de protecţie a copilului implementat în 27 de localităţi rurale din Moldova. Violonista vrea să sensibilizeze societatea asupra dezvoltării şi investirii în protecţia copilului la nivel comunitar.
„Parteneriatul cu violonista Kopatchinskaja vine să aducă un mesaj privind faptele noastre, fără a uita, însă, de riscurile la care sunt supuşi copii în cazurile de abandon”, a declarat joi, 18 iunie, într-o conferinţă de presă Alfonso Gonzalez-Jaggli, reprezentantul fundaţiei Terre des Hommes în R. Moldova.
Potrivit lui Gonzalez, în R. Moldova sunt copii care necesită asistenţă urgentă pentru a evita emigrarea timpurie a acestora. Această emigrare pune copii într-un risc de exploatare într-o ţară străină.
„R. Moldova are capacitatea de a rezolva problemele acestor copii. Fiecare comunitate are oameni cu suflet, care pot oferi acestor copii ajutor psiho-social. Dacă sunt identificaţi la timp, dacă se lucrează cu ei la nivel psiho-social, atunci aceşti copii vor avea o reuşită şcolară. În fiecare localitate trebuie să existe un consiliul local, care ar depista copii abandonaţi, cei care întâmpină dificultăţi în familie”, a spus Mariana Ianachevici, vicepreşedintele organizaţiei non-guvernamentale „Salvaţi Copiii”.
Acest consiliul implică activitatea a patru persoane care examinează starea fiecărui copil din localitate. În caz de necesitate, copiilor li se acordă ajutorul necesar. Efectul muncii unităţilor de protecţie a copilului este îmbunătăţirea frecvenţei şcolare, îmbunătăţirea relaţiei copil-părinte, îmbunătăţirea capacităţilor de comunicare. Costul aplicării sistemului în comunitate este de aproximativ 100 mii lei anual, a mai spus vicepreşedintele „Salvaţi Copiii”.
Potrivit statisticilor, în R. Moldova sunt circa 150 mii de copii rămaşi fără îngrijire părintească din cauza plecării la muncă a părinţilor peste hotare.