Patentarii avertizează că vor bloca linia de cale ferată la ieşirea din Ungheni
https://www.ipn.md/ro/patentarii-avertizeaza-ca-vor-bloca-linia-de-cale-ferata-la-iesirea-din-ungheni-7967_970658.html
Patentarii avertizează că vor bloca linia de cale ferată la ieşirea din Ungheni şi vor organiza o acţiune de protest de amploare imediat ce parlamentarii vor ieşi din vacanţă, în luna septembrie. Până atunci protestele din faţa Preşedinţiei vor înceta. Despre aceasta a anunţat luni, 21 iulie, într-o conferinţă de presă la Info-Prim Neo, preşedintele Asociaţiei Micului Business din Moldova (AMB), Eugen Roşcovanu.
„Se desfăşoară un genocid faţă de iniţiativa privată. Din momentul în care au fost stabilite interdicţii la activitatea în bază de patentă, comercianţii sunt impuşi să muncească în condiţii ilegale, fiind nevoiţi să plătească uneori chiar şi mită unor inspectori pentru a reuşi să supravieţuiască”, a declarat liderului AMB.
Igor Roşca, vânzător de carne la piaţa din Ungheni, crede că aceste interdicţii au fost stabilite cu scopul de a favoriza agenţi economici mari. Comercianţii prezenţi la conferinţă au menţionat că, dacă îşi vor deschide întreprinderi individuale, aşa cum li se impune, carnea nu va fi mai ieftină şi nici de o calitate mai înaltă.
Serviciile producătorilor de carne în pieţe (aceştia au dreptul să comercializeze carnea în bază de patentă – n.r.) sunt de o calitate mai joasă, este de părere Tatiana Scripcaru, comerciant din Ungheni. Potrivit ei, carnea propusă pe piaţă de către aceştia nu este întotdeauna însoţită de certificate medico-sanitare şi există riscul ca aceasta să fie infestată. De asemenea, nu sunt respectate cerinţe minime igienice, inclusiv nu se poartă mănuşi.
Comercianţii au mai spus că speră, odată cu obţinerea unei recolte agricole bogate, şi preţul la carne să fie mai mic. Pentru creşterea unui kg de carne sunt necesare 5-6 kg de pâine.
Comerţul în bază de patentă în R. Moldova a fost interzis treptat cu începere de la 1 ianuarie 2007. Guvernul a motivat că acest sistem reprezintă o modalitate de evaziune fiscală şi stimulează activitatea economică tenebră. Modificările la Legea cu privire la patenta de întreprinzător, aprobate în 2008 de Parlament, permit comerţul în bază de patentă până în anul 2017. Restricţii sunt impuse pentru unele categorii de comerţ, inclusiv pentru comerţul cu carne. Actualmente taxa lunară pentru patentă este 360 lei în oraşe, 180 lei în raioane şi 90 lei în localităţile săteşti.