Patenta nu este un privilegiu sau un lux. Patenta, pentru majoritatea deținătorilor este unica sursă de existență. Iar niște autorități cu bun simț și responsabilitate, înainte de a le lua oamenilor unica sursă de existență, se îngrijesc să le ofere ceva schimb. Însă nu este cazul actualei guvernări. Declarații în acest sens a făcut consilierul municipal Ruslan Verbițchi, reprezentant al deținătorilor de patentă.
„Guvernul vremurilor bune va intra în istoria Republicii Moldova ca „guvernul dezastrului și distrugerii”. Guvernul „situații de urgență” și al corupției, guvernul cu cele mai mari prețuri și al celor mai înalte rate ale inflației. PAS spune că merge în Uniunea Europeană, dar ei merg în UE cu instrumente bolșevice, cu limitarea libertății, cu decizii luate pe sub masă, fără să consulte societatea, cu subordonarea politică a instituțiilor, cu presiuni asupra tuturor celor care au altă părere”, a declarat Ruslan Verbițchi într-o conferință de presă la IPN.
Potrivit lui, în țările civilizate, guvernele au un focus special pe antreprenorii mici și mijlocii. „Se preocupă ca oamenii să aibă cât mai multe șanse să se asigure, prestând servicii utile societății. Guvernele se ocupă de antreprenorii mici și mijlocii, pentru că companiile mari singur își pot deschide ușile Guvernului la noi în Moldova, iar cei mici nu pot. Guvernele țărilor dezvoltate au grijă ca oamenii să nu se simtă ignorați de stat și u vin cu decizii până nu se asigură că acestea nu distrug sorți omenești”, a notat reprezentantul deținătorilor de patentă.
Olga Ciapchi, consilier local și orășenesc, deținătoare de patentă, a menționat că, au fost nenumărate apeluri publici către autorități, către ambasadele internaționale acreditate în Republica Moldova, către avocatul poporului. Însă, aceste apeluri pentru apărarea drepturilor omului au fost ignorate. „Este vorba despre 4 mii de patentari, care mai au în spatele lor familii, părinți, care sunt ignorați”, susține Olga Ciapchi.
Eleonora Țurcanu-Herghelegiu, titulară de patentă, a declarat că ministrul de ramură a acuzat patentarii de falsuri, pe când de fapt declarațiile lui nu se confirmă. „A promis mai multe facilități, a vorbit foarte frumos pe rețelele de socializare, dar în teritoriu este jale mare. Colegii noștri sunt șantajați, sunt intimidați ca să procure aceste aparate de casă. O parte s-a conformat de frică să nu fie sancționați”, afirmă Eleonora Țurcanu-Herghelegiu.
Mirza Amrahov, deținător de patentă, spune că au fost prezentate toate argumentele ca să fie păstrată activitatea în baza de patentă, care de fapt s-a interzis din 1 iulie. Potrivit lui, și deși autoritățile i-au invitat la discuții, i-au ascultat, dar nu i-au auzit. „Am să revin la anul 2017, când potrivi statisticilor, erau circa 20 de mii de patentari. Astăzi ministrul ne spune că sunt 4 mii de patentari. Întrebarea este unde sunt ceilalți? Conform statisticilor, cele 15 mii au renunțat la patentă și au plecat din țară”, susține Mirza Amrahov.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.