logo

PAS va cere sancționarea internațională a responsabililor de expulzarea cetățenilor turci


https://www.ipn.md/ro/pas-va-cere-sanctionarea-internationala-a-responsabililor-de-expulzarea-cetateni-7965_1044054.html

Partidul Acțiune și Solidaritate va face demersurile necesare pentru a solicita sancționarea internațională a celor care au pus în aplicare ordinul de deportare a celor șapte cetățeni turci, printre care directori și profesori ai Liceului „Orizont” , expulzați săptămâna trecută din Republica Moldova. Președintele formațiunii, Maia Sandu, a declarat într-o conferință de presă că decizia este ilegală și s-a luat la solicitarea președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, transmite IPN.

Potrivit Maiei Sandu, „profesorii au fost sechestrați” la solicitarea președintelui turc deoarece acesta consideră că educația este cel mai mare pericol pentru regimul autoritar pe care l-a construit în Turcia, iar regimul de la Chișinău a satisfăcut solicitările acestuia. Maia Sandu spune că, încă pe timpul când era ministru al educației, au venit mai multe cereri de la Ankara, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe de la Chișinău, de închidere a respectivelor școli.

„Atunci am spus ferm că liceele „Orizont” nu vor fi închise, deoarece activitatea instituțiilor de învățământ este reglementată de legislația națională, iar atât timp cât aceasta nu este încălcată nu au de ce să fie închise”, a spus politiciana.

Sergiu Litvinenco, membru al Biroului Permanent Național PAS, a spus că expulzarea profesorilor a avut loc cu încălcări ale legislației naționale și internaționale. Potrivit lui, în legea cu privire la regimul juridic al străinilor este indicat foarte clar că decizia cu privire la declararea persoanei indezirabile se ia de către Biroul de Migrație și Azil, pe când SIS a confirmat că instituția nu a participat la această operațiune.

Sergiu Litvinenco a mai spus că nu trebuiau implicate serviciile secrete turcești, deoarece conceptele invocate țin de securitatea Republicii Moldova. Persoanele ar fi trebuit să poată să aleagă țara în care să meargă, decizia nu o ia autoritățile din țara de reședință.

„Cinci din șapte persoane sunt solicitante de azil, dacă există o astfel de situație, ele nu pot fi deportate în țările lor de reședință. Regimul a argumentat că cererile de azil au fost respinse”, spune Sergiu Litvinenco. El a mai spus că scoaterea persoanelor din țară fără acte vorbește despre o complicitate criminală a mai multor instituții ale statului în cadrul procedurii de trecere a frontierei Republicii Moldova.

Șapte cetățeni străini, printre care persoane din administrația Liceului „Orizont”, au fost declarați indezirabili și expulzați de pe teritoriul Republicii Moldova, pe 6 septembrie. Serviciul de Informații și Securitate a informat că cei șapte sunt suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări.