logo

PAS și BECS ar intra în Parlament dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, sondaj


https://www.ipn.md/ro/pas-si-becs-ar-intra-in-parlament-daca-duminica-7967_1082219.html

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru Parlament, 38,3% din alegători ar vota cu Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), 24,6% – cu Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, 3,9% – pentru Partidul Șor, iar 3,8% – pentru Blocul „Renato Usatîi”. 14,3% din respondenți vor merge la vot, dar încă nu știu cu cine să voteze, 6,3% nu au dorit să răspundă, iar 3,6% au spus că nu vor vota. Datele se conțin într-un sondaj sociologic realizat de Comunitatea „WatchDog”, în parteneriat cu Compania Sociologică SBS-AXA și Institutul de Politici Publice.

Într-o conferință de presă la IPN, președintele Comunității „WatchDog”, Valeriu Pașa, a precizat că, dacă s-ar lua în considerare doar eșantionul celor deciși, pentru PAS ar vota 50,5%, pentru BECS – 32,5%, pentru Partidul Șor – 5,1%, iar pentru Blocul „Renato Usatîi” – 5%.

La întrebarea deschisă, în ce personalitate politică au cea mai mare încredere, 33,9% au menționat-o pe Maia Sandu, 14,5 – Igor Dodon, urmat la mare distanță de Vladimir Voronin – 3,3% și Ilan Șor – 1,4%. Nu au încredere în nimeni 35,8% dintre respondenți. Potrivit lui Valeriu Pașa, cifra celor care nu au încredere în nimeni pare una înaltă, dar în anii precedenți cifra depășea 50%. Astfel, există se observă o oarecare restabilire a încrederii în clasa politică.

Întrebați despre mersul lucrurilor în țară, 64,7% din respondenți consideră ca lucrurile din țară merg într-o direcție greșită. Valeriu Pașa a menționat că cifrele fac parte dintr-un sondaj de opinie care denotă doar niște trenduri în societate, exact pentru perioada în care acesta a fost realizat și trebuie tratat ca atare, fără să se facă prognoze tranșante ale rezultatelor alegerilor în baza acestuia.

Întrebați care aspecte sunt mai importante pentru ei din programele electorale ale concurenților electorali, majoritatea participanților la sondaj au menționat înăsprirea luptei împotriva corupției, urmată de combaterea sărăciei, reducerea fenomenului migrației și încurajarea reîntoarcerii cetățenilor în țară.

În cazul în care ar trebui să aleagă între aderarea la Uniunea Europeană și la Uniunea Eurasiatică, 60,2% ar alege prima opțiune, iar 25,7% – pe cea de-a doua. Întrebați care țară a oferit mai mult ajutor Republicii Moldova în perioada pandemică, majoritatea au menționat UE, România și Rusia.

Potrivit lui Vasile Cantarji, vicedirector CBS Research, sondajul este realizat la nivel național, prin telefon, pe un eșantion de 1154 de persoane, cetățeni ai Republicii Moldova cu excepția celor care locuiesc în stânga Nistrului. Perioada de colectare a datelor 2-8 iunie. Marja de eroare +/- 2,9%.

Directorul IPP, Arcadie Barbăroșie, a menționat că, în contextul în care sondajul a fost efectuat la telefon, există o eroare, care deocamdată nu poate fi calculată exact, dar care e impusă de metodologia alegerii acestui sondaj. IPP va realiza și Barometrul Opiniei Publice (BOP), care va fi publicat în viitor.

Sondajul face parte dintr-un proiect sponsorizat de European Endowment for Democracy.