Partidul Acțiune și Solidaritate propune, în cazul în care Parlamentul nu renunță la ratificarea acordului de împrumut cu Federația Rusă, acest proiect să fie adoptat cu un amendament, care include două rezerve. Una dintre ele se referă la prevederile articolului 7, punct 2, în partea ce ține sumele datoriilor restante, iar a doua la participarea companiilor rusești la implementarea proiectelor din finanțarea rusească, transmite IPN.
Într-o conferință de presă, președinta PAS, Maia Sandu, a declarat că, având în vedere că este vorba despre acordarea unui împrumut financiar de stat, sunt necesare cele două rezerve care ar diminua din riscurile existente. Fostul premier susține că acordul, în formula în care este promovat de către Guvern acum, comportă riscuri pe care parlamentarii trebuie să le conștientizeze. Maia Sandu a făcut apel la deputați să insiste pe modificarea unor articole din acord pentru a nu crea oportunități de îndatorare majoră a țării în viitor.
În opinia sa, cel mai mare pericol îl comportă articolul 7, punctul 2, care vorbește despre datorii private, care pot deveni datorii de stat ale Republicii Moldova. Potrivit ei, riscurile sunt foarte mari, deoarece oferă dreptul Federației Ruse să decidă care sunt aceste datorii private ale companiilor din Moldova către bănci din Rusia care pot deveni datorie de stat.
Printr-o rezervă propusă de PAS, Republica Moldova ar urma să nu se considere legată de prevederile articolului 7, punct 2, în partea ce ține de consolidarea sumelor datoriilor restante și sau a dobânzilor la datoria restantă pentru creditele acordate cu acordul părții Moldovei de către băncile rusești debitorilor moldoveni și asigurate cu garanții de stat ale Federației Ruse.
Prin cea de-a doua rezervă, Republica Moldova ar urma să nu se considere legată de prevederile articolului 3, punctul 3, toate procedurile aferente contractelor achizițiilor publice din bugetul public național fiind reglementate de legislația în vigoare a Republicii Moldova.