logo

PAS nu susține majorarea tarifelor pentru evacuarea deșeurilor


https://www.ipn.md/ro/pas-nu-sustine-majorarea-tarifelor-pentru-evacuarea-deseurilor-7965_1089304.html

Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate din Consiliul municipal Chișinău nu va susține majorarea tarifelor pentru colectarea, transportarea și depozitarea deșeurilor, care ar urma să fie propusă la ședința de joi a CMC. În opinia consilierilor PAS, până la majorare este nevoie de o gestionare bună, care ar presupune sortarea deșeurilor, colectarea lor separată pe platforme amenajate în acest sens, transmite IPN.

Potrivit consilierilor PAS, Regia „Autosalubritate” „se bagă în buzunarele” chișinăuienilor și propune ca tariful să fie majorat de trei ori. „Dânșii ne prezintă exemple de tarife din orașe europene și se justifică prin asta, însă uită să ne arate și care este calitatea prestării serviciului în aceste orașe, care este nivelul de trai al acestor locuitori, uită să ne arate cum este gestionat procesul de colectare, de sortare, de depozitare”, a declarat președintele fracțiunii PAS din CMC, Roman Cojuhari, într-o conferință de presă.

Alesul local susține că propunerile de majorare se fac într-un oraș unde toate deșeurile, și cele menajere, și cele reciclabile, sunt colectate într-o singură autospecială, iar administrația întreprinderii și a capitalei nu au o strategie privind managementul deșeurilor. „Unde sunt platformele de colectare separată a deșeurilor care urmau să înlocuiască cele 1700 de tuburi de colectare vechi, care sunt în scările de bloc. Amintim că pentru a realiza această inițiativă au fost alocați peste 10 milioane de lei – să fie amenajate platforme pentru colectare separată”, a menționat Roman Cojuhari.

Potrivit lui, municipiul Chișinău produce zilnic circa 600 de tone de deșeuri care sunt transportate la poligonul de la Țânțăreni. Peste șapte ani acest poligon va deveni neîncăpător și întrebarea este unde vor mai fi duse deșeurile în următorii ani? În opinia sa, situația deplorabilă în domeniu este rezultatul refuzului municipalității de a conlucra cu Ministerul Mediului pentru a elabora o strategie de gestionare a deșeurilor.

Tariful serviciilor de colectare, transportare și depozitare a deșeurilor se propune în mărime de 153,10 lei pentru un metru cub de deșeuri. În prezent, costul mediu al serviciului este de 69,46 lei. Regia „Autosalubritate”, care a inițiat consultarea publică a proiectului de decizie cu privire la ajustarea tarifelor, precizează că la calcularea noilor tarife s-a luat în calcul creșterea prețurilor la combustibil și alte consumabile, rata inflației în anul 2021, precum și stabilirea salariului minim în mărime de 3500 de lei în sectorul real.