logo

PAS: Alocațiile majorate acoperă, în cel mai bun caz, 35% din necesitățile elementare


https://www.ipn.md/ro/pas-alocatiile-majorate-acopera-in-cel-mai-bun-caz-35-7965_1040003.html

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) susține că, în urma deciziei guvernării de a majora alocațiile sociale pentru mai multe categorii de cetățeni, cea mai mare mai mare majorare este de 100,6 lei, iar cea mai mică – de doar șapte lei, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă remis de formațiune, alocațiile majorate acoperă, în cel mai bun caz, 35% din minimul de existență al beneficiarilor acestor plăți. De majorare de 100,6 lei (de la 502,99 la 603,6 lei) vor beneficia circa 12 de mii de copii cu dizabilitate. De majorare de șapte lei (de la 142 până la 149,2 lei) vor beneficia șapte mii de persoane vârstnice. Alte șapte mii de cetățeni (persoane cu dizabilitate) vor beneficia de o majorare de 18 lei (de la 178 la 196 lei).

„Este de neînțeles cum poți să vii cu declarații triumfaliste în privința acestei decizii în condițiile în care alocațiile majorate nu acoperă mai mult din 35% din necesitățile elementare”, a comentat Sergiu Litvinenco, membru al  Biroului Permanent Național PAS.

Potrivit deciziei aprobate de Guvern la 7 februarie, cu 20 la sută cresc alocațiile sociale pentru persoane cu dizabilități din copilărie (27,3 mii de beneficiari) și pentru copiii cu dizabilități (12 mii de beneficiari). Cu 10 la sută cresc alocațiile sociale pentru persoanele cu dizabilitate (10,5 mii de beneficiari) și pentru copiii care și-au pierdut întreținătorului (5,2 mii de copii). Cu 5 la sută se măresc alocațiile pentru persoanele vârstnice (7,8 mii de persoane) și alocațiile de îngrijire și supraveghere (15,2 mii de persoane).

Alocațiile majorate vor fi plătite beneficiarilor cu începere de la 1 aprilie 2018. În cazul copiilor cu dizabilități și persoanelor cu dizabilități din copilărie, pentru care majorarea se aplică retroactiv, din 1 ianuarie, se vor face recalculări pentru primele trei luni ale anului.