Guvernarea a iniţiat anumite activităţi pentru realizarea condiţiilor României privind acordarea primei tranşe din creditul de 150 de milioane de euro, acestea însă sunt sporadice şi foarte puţine dintre ele au fost finalizate. Această concluzie se conţine în Raportul de evaluare a îndeplinirii de către autorităţile de la Chişinău a condiţiilor formulate de Guvernul român, realizat de Partidul Acţiune şi Solidaritate. Maia Sandu, preşedinta formaţiunii, a comunicat într-o conferinţă de presă la IPN că majoritatea acţiunilor întreprinse poartă un caracter formal, se rezumă la aprobarea unor decizii, fără ca acestea să fie însoţite de eforturi autentice de punere în aplicare şi de rezolvare a problemelor majore cu care se confruntă societatea.
Potrivit Maiei Sandu, cele mai puţine realizări au fost obţinute în contextul necesităţii de prioritizare a îndeplinirii Agendei de Asociere cu UE. „Guvernul de la Chişinău şi-a formulat propriile angajamente în acest sens, în Foaia de parcurs din februarie 2016, şi tergiversarea îndeplinirii acestora trezeşte nedumerire. Pornind de la gradul scăzut de implementare şi ţinând cont că documentul expiră în luna iulie curent, considerăm că este raţional să se insiste pe îndeplinirea tuturor condiţiilor din Foaia de parcurs până la debursarea primei tranşe”, a spus lidera PAS.
Maia Sandu a menţionat că guvernatorul Băncii Naţionale a fost numit în funcţie în cadrul unui concurs deschis, dar participarea în comisia de selectare a unor persoane controlate politic şi fără cunoştinţe temeinice în domeniu, a ştirbit din credibilitatea exerciţiului. Preşedinta PAS subliniază că BNM în continuare nu are organisme funcţionale. De asemenea, în opinia sa, lupta împotriva corupţiei este formală, iar reforma administraţiei publice nu prezintă interes pentru guvernare. Totodată, comunicarea cu societatea civilă, solicitată de partenerii externi, este mimată, deoarece această guvernare nu o singură dată a aprobat rapid, pe furiş, mai multe proiecte de legi importante.
„Considerăm că finanţarea externă trebuie acordată doar în condiţiile îndeplinirii tuturor angajamentelor. Atât pentru cetăţenii Republicii Moldova, cât şi pentru România este important ca Moldova să devină un stat cu adevărat democratic, cu instituţii care apără drepturile şi contribuie la creşterea bunăstării tuturor cetăţenilor, unde lupta cu corupţia este reală”, a specificat politiciana.
Maia Sandu mai spune că din capitolele necesare a fi implementate, guvernarea alege să îndeplinească formal câteva lucruri de suprafaţă şi nicidecum să abordeze probleme reale, dificile, dar care ar porni o schimbare autentică. Politiciana a subliniat că cetăţenii sunt cei care vor rambursa împrumutul şi, respectiv, trebuie să fie cei care beneficiază de resursele împrumutului şi de reformele pe care acesta le sprijină. De aceea, membrii PAS consideră că este necesară o mai mare transparenţă pe acest subiect şi o dezbatere referitor la modul în care guvernarea îşi îndeplineşte angajamentele asumate.