logo

Partidul Voința Poporului: Alegerile din februarie vor fi fraudate


https://www.ipn.md/ro/partidul-vointa-poporului-alegerile-din-februarie-vor-fi-fraudate-7965_1045882.html

Reprezentanții Partidului Politic Voința Poporului consideră că alegerile parlamentare din 24 februarie vor fi fraudate, iar în acest sens există mai mule premise, dar în primul rând este vorba despre „comportamentul docil al organelor de drept, organelor procuraturii, instituțiilor de judecată și al Comisiei Electorale Centrale”. Formațiunea face apel către entitățile politice, organizațiile nonguvernamentale, mass-media să constituie o alianță anti-fraudă electorală, astfel formând un front comun care ar veghea și ar asigura respectarea Constituției și a legislației electorale, fără de care rezultatele alegerilor nu vor avea nicio credibilitate.

Într-o conferință de presă la IPN, președintele Partidului Voința Poporului, Ștefan Urîtu, a declarat că un instrument prin care alegerile ar putea fi fraudate sunt listele electorale. Formațiunea a mers în instanța după ce Comisia Electorală Centrală i-a restricționat accesul la listele electorale pentru alegerile prezidențiale din 2016. Instanța de fond a respins demersul, însă Curtea de Apel a trimis cauza la rejudecare. Situația s-a repetat, iar după a treia reexaminare în fond, Curtea de Apel a menținut decizia. „Se vede că de data aceasta s-a găsit un complet de judecători docili care au executat, se pare că, ceea ce a comandat guvernarea sau partidul de guvernământ”, a declarat Ștefan Urîtu.

Președintele formațiunii a menționat că CEC nu face publice listele electorale sub pretextul că sunt date cu caracter personal. Totodată, acestea se retipăresc în preajma alegerilor sau chiar în ziua votării, fapt ce constituie o încălcare gravă și o cale de fraudare a rezultatelor alegerilor. Potrivit lui, listele electorale reprezintă unul dintre cele mai frecvente instrumente de fraudare. Și un exemplu ar fi introducerea pe listele unei circumscripții a alegătorilor pe care nimeni, nici chiar autoritățile locale, nu-i cunoaște. Mai mult, în opinia sa, există riscul ca aceștia să voteze nu doar într-o singură circumscripție.

Vicepreședintele Partidului Voința Poporului, Ion Levința, a declarat că după alegerile parlamentare s-a văzut cum pot fi cumpărați deputații, pentru a schimba configurația din Parlament. Potrivit lui, dacă aleșii poporului apărau cu adevărat interesele poporului, aprobau o lege prin care traseismul politic să fie interzis și sancționat. Ion Levința a mai spus că, în loc să adopte astfel de prevederi legale, aceștia recurs la modificarea sistemului electoral, în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția și aceasta pentru că este mai ușor să „cumperi” un deputat de pe circumscripție uninominală.

Reprezentanții formațiunii au făcut apel către organele de drept, dar și către organele electorale să-și exercite atribuțiile și să vegheze respectarea voinței poporului.