logo

Partidul Verde Ecologist susține declararea anului 2019 – Anul anti-corupție


https://www.ipn.md/ro/partidul-verde-ecologist-sustine-declararea-anului-2019-anul-anti-coruptie-7965_1046175.html

Reprezentanții Partidului Verde Ecologist din Moldova optează pentru crearea unui climat social de onestitate și deschidere, care să transfere corupția în categoria fenomenelor inacceptabile. Aceștia susțin că rezultate pozitive în combaterea corupției se pot obține prin voința politică a liderilor și a legislației anticorupție. PVE își exprimă sprijinul pentru toate organizațiile și chiar și partidele care și-au propus ca anul 2019 să fie declarat anul anti-corupție.

Într-o conferință de presă la IPN, Natalia Iațco, membră a formațiunii, a declarat că Partidul Verde Ecologist din Moldova condamnă corupția. Partidul este pentru o guvernarea curată, onestă, deoarece principalul rău în Republica Moldova este corupția. Și acest fenomen s-a strecurat în domeniul social, în special în instituțiile de învățământ și din acest considerente, primii care trebuie să lupte, să facă o cauză comună sunt studenții și profesorii.

„Partidul Verde Ecologist luptă pentru transparență în toate domeniile sociale – educațional, sanitar, judecătoresc. Recent, Uniunea Europeană le-a amintit autorităților de la Chișinău despre restanțele la capitolul combaterii corupției și spălării banilor și le-a cerut să-și concentreze eforturile anume pe acest domeniu”, a notat Natalia Iațco.

Un alt membru PVE, Dinu Manole, magistru în drept, a menționat că pe lângă problemele legate de mediu și ecologie, o problemă prioritară la nivel european, abordată de către partidele verde ecologiste este și fenomenul corupției. Conform unui raport, realizat de mai mulți europarlamentari din grupul verzilor, costurile corupției în Uniunea Europeană se estimează la 904 miliarde de euro. Potrivit calculelor, din acești bani au putut fi soluționate o serie de provocări ale mileniului. De exemplu, să se pună capăt foametei la nivel global, să fie oferită o educație de bază tuturor copiilor din UE din familii cu venituri mici, putea fi eliminată malaria și furnizată apă potabilă la nivel global etc.

În Uniunea Europeană, indiferent de ideologia dominantă în statele componente, după ce țările devin membre, nivelul corupției diminuează. Uniunea Europeană tinde continuu spre un mecanism eficient și transparent pentru a evalua impactul măsurilor anticorupție în toate statele membre și, mai mult, instrumente legale pentru a dezvolta o politică anticorupție robustă din partea Comisiei Europene și a Oficiului European Antifraudă”, a declarat Dinu Manole, care este specializat în anticorupție.

În altă ordine de idei, Dinu Manole a spus că pedepsele severe nu vor fi eficiente, dacă nu se vor sprijini pe un suport legal și aplicarea eficientă a legislației. PVE recomandă reglementarea din punct de vedere etic mai ales a relației sectorului public cu mediul de afaceri dar și realizarea unui proces financiar și bugetar previzibil, realizarea planificării strategice și utilizării indicatorilor de performanță. De asemenea, este vorba și despre asigurarea transparenței în procesul de selectare a candidaților pentru funcțiile publice pe bază de concurs. O altă recomandare este utilizarea mecanismelor de responsabilizare, a participării cetățenilor și a dialogului cu societatea civilă, precum și asigurarea monitorizării respectării standardelor etice. Miniștrii sunt încurajați să-și declare cheltuielile lunare, cheltuielile de călătorie, cadourile primite, precum și alte informații relevante în acest sens.

Verzii recomandă implementarea cu succes a principiului meritocrației. Potrivit lor, funcționarii publici trebuie să fie selectați, promovați și remunerați după capacități și eficacitate. În opinia verzilor, remunerarea adecvată diminuează considerabil disponibilitatea acestora de a se angaja în practici de corupție. Aceștia mai recomandă realizarea unui audit de performanță pentru a observa dacă s-a ținut cont de principiile de raționalitate și eficiență a cheltuirii banilor publici, la nivelul instituțiilor auditate.