logo

Partidul Șor propune ca și președintele să fie suspendat pe durata campaniei electorale


https://www.ipn.md/ro/partidul-sor-propune-ca-si-presedintele-sa-fie-suspendat-7965_1074107.html

Deputații fracțiunii Partidului Politic Șor propun ca și președintele țării, la fel ca și miniștrii sau primarii, să fie obligat să-și suspende activitatea în funcția pe care o deţine în momentul înregistrării sale în calitate de concurent electoral. Potrivit lor, astfel toți concurenții electorali vor fi în condiții egale, transmite IPN.

Într-un briefing de presă, vicepreședinta formațiunii, Marina Tauber, a declarat că Parlamentul a stabilit data alegerilor prezidențiale pentru 1 noiembrie, însă în legislația electorală se regăsesc mai multe lacune. Deputata a declarat că, deși cetățenii Republicii Moldova sunt egali în fața legii, iar concurenții electorali au aceleași drepturi, Codul Electoral nu asigură condiții egale pentru toți. Conform prevederilor electorale, persoanele trebuie să-și suspende activitatea din funcția pe care o dețin în momentul în care se sunt înregistrate în cursa electorală. Este vorba despre primari, miniștri, președinți de raioane, precum și alți funcționari și aleși locali. În această listă nu se regăsește însă președintele țării.

Marina Tauber susține că actualul președinte, cu siguranță, va participa la alegerile prezidențiale din toamnă și nu este obligat să-și suspende activitatea. În opinia sa, acest fapt ar crea condiții inegale în raport cu ceilalți concurenți electorali.

Deputata a mai spus că rapoartele de monitorizare de la scrutinele precedente denotă că una dintre principalele încălcări în campania electorală este utilizarea resurselor administrative. Aceasta s-a arătat convinsă că șeful statului, nefiind suspendat din funcție, va face uz de resursele administrative, cum ar fi, de exemplu, automobilul de serviciu, și nu unul singur, în condițiile în care președintele se deplasează cu o coloană întreagă după el. Și toate cheltuielile vor fi acoperite din banii cetățenilor, în timp ce cineva își va face agitație electorală, a remarcat parlamentara.