logo

Partidul Șor nu va recunoaște alegerile din 19 decembrie și nici primarul ales la Bălți


https://www.ipn.md/ro/partidul-sor-nu-va-recunoaste-alegerile-din-19-decembrie-7965_1086483.html

Partidul politic Șor, a cărui candidată, Marina Tauber, a fost exclusă din cursa electorală, nu va recunoaște turul doi al alegerilor din Bălți, din 19 decembrie, și nici pe primarul ales. Într-o intervenție video online, liderul formațiunii, Ilan Șor, a spus că nu este nici pomină de alegeri, ci de o farsă a guvernării, transmite IPN.

„Sloganul „PAS cu PAS se fură țara” este unul care îi merge foarte bine noii guvernări. Mai întâi au băgat mâna în buzunarele oamenilor și cetățenilor. Din cauza prostiei lor, prețurile au crescut de câteva ori. Și la gaz, și la căldură, și la produsele alimentare. Iar astăzi, pur și simplu, le-a furat votul oamenilor din Bălți”, a declarat Ilan Șor.

Acesta le-a sugerat celor doi candidați rămași în cursă să se retragă. În special s-a adresat independentului Nicolai Grigorișin, care după primul tur al alegerilor s-a clasat pe locul doi, acumulând de 2,5 ori mai puține voturi decât Marina Tauber. „Un bărbat care se respectă ar fi acționat corect, bărbătește, și ar fi spus că nu este corect să se procedeze astfel, mai ales cu o femeie”, a mai spus Ilan Șor.

Legislația electorală prevede că, dacă niciunul dintre candidații la funcția de primar nu acumulează mai bine de jumătate din numărul de voturi exprimate, se organizează turul al doilea, cu primii doi cel mai bine clasați. Candidata Partidului Politic Șor, Marina Tauber, care a acumulat cele mai multe voturi în primul tur, a fost exclusă din cursa electorală pe motivul utilizării mijloacelor financiare nedeclarate, iar ca urmare, în turul doi urmau să se dueleze candidatul independent Nicolai Grigorișin și următorul cel mai bine clasat în turul întâi – candidatului Partidului Acțiune și Solidaritate, Boris Marcoci. Ultimul însă a depus cerere de retragere. La fel a făcut și candidatului Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Alexandr Nesterovschi, care era pe locul patru după numărul de voturi în primul tur de scrutin.  În consecință, în turul doi, pe 19 decembrie, vor participa candidatul independent Nicolai Grigorișin și candidatul Partidului „Patrioții Moldovei” Nicolae Chiriliciuc (locul V după numărul de voturi acumulate în turul întâi).