logo

Partidul Regiunilor poate atrage voturi doar în Găgăuzia, CAMPANIE IPN


https://www.ipn.md/ro/partidul-regiunilor-poate-atrage-voturi-doar-in-gagauzia-campanie-ipn-7978_1014830.html

La 30 noiembrie au loc alegeri parlamentare în Republica Moldova. O parte din partidele politice deja au început, oficial sau neoficial, activităţile electorale, altele încă nu. Agenţia IPN şi-a propus să fixeze „portretele” formaţiunilor politice, înregistrate în percepţia societăţii, până la declanşarea oficială a campaniei electorale. Credem că este un exerciţiu util pentru electoratul din Moldova care va obţine informaţie concentrată suplimentară de care va putea ţine cont în ziua alegerilor, dar şi pentru înseşi partide care vor obţine indicii în plus pentru corectarea imaginii. S-ar putea ca acest tablou să prindă bine şi pentru o mai bună înţelegere între ceea ce vrea să fie şi ceea ce este în realitate un partid sau altul din Republica Moldova. În acest scop, mai mulţi experţi au fost solicitaţi să se exprime vizavi de şansele partidelor de a ajunge în viitorul legislativ, cum şi-au îndeplinit promisiunile făcute la fostele alegeri, eventualele coaliţii, subiecte, tactici şi strategii pe care acestea le vor utiliza pentru a se impune mai mult în faţa electoratului. Formaţiunile politice sunt prezentate în ordinea dictată de numărul mandatelor deţinute în actualul legislativ şi scorul electoral obţinut în ultimele alegeri parlamentare, desfăşurate în anul 2010.
---

Partidul Regiunilor din Moldova s-a format după exemplul unuia similar din Ucraina, încercând să promoveze descentralizarea. Liderul acestuia, Mihail Formuzal, s-a lansat în mesaje dure la adresa guvernării şi şi-a creat imaginea că ar promova interesele Rusiei. Formaţiunea nu are şanse să treacă pragul electoral de 6% şi poate atrage doar voturi în UTA Găgăuzia.

Politologul Olga Nicolenco  spune că nu poate avea imagine un partid existent de jure şi inexistent de facto, referindu-se la inactivitatea formaţiunii. Apreciind şansele partidului de a accede în viitorul parlament, politologul consideră că acestea sunt nule.

Expertul Lina Grâu este de părere că acest partid va fi votat de o parte din locuitorii din Găgăuzia, dar şanse de a trece în Parlament nu are. Nu este clar ce va face Mihail Formuzal după ce îşi încheie mandatul de başcan al Găgăuziei, deoarece până acum toţi cei care au ocupat funcţia de başcan au plecat din ţară după expirarea mandatelor. „Nu ştiu ce va face Formuzal, mai ales că toată familia lui este afară”, a accentuat expertul. Lina Grâu mai spune că, la nivel central, acest partid nu are şanse să câştige voturi, fiind un partid inexistent în spaţiul public. Expertul a adăugat că banii rezolvă anumite probleme, precum colectarea semnăturilor pentru înregistrarea formaţiunii, dar e nevoie de o anumită activitatea pentru a atrage alegători.

Vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Victor Juc, spune că Partidul Regiunilor din Moldova a încercat să copieze Partidul Regiunilor din Ucraina, făcând astfel tentativa de a-i atrage pe cei care simpatizează CSI şi Rusia. Formaţiunea mizează pe descentralizarea puterii. Problema acestui partid e că nici măcar în UTA Găgăuzia nu va obţine majoritatea voturilor, deoarece şi acolo sunt reprezentanţi ai altor partide care atrag alegători.„Nu cred că în alte raioane cineva va vota pentru acest partid în defavoarea comuniştilor, or cele două formaţiuni luptă pentru aceiaşi alegători. Cred că va acumula maximum 1% din voturi şi aceasta depinde cât va reuşi să convingă locuitorii din Găgăuzia”, a subliniat Victor Juc.

Expertul Denis Cenuşa consideră că Partidul Regiunilor din Moldova se aseamănă după mesajul promovat cu partidele lui Renato Usatâi şi Igor Dodon. Mihail Formuzal a făcut multe declaraţii care l-au apropiat de imaginea unui agent al Rusiei sau al separatismului în Moldova. „Mesaje foarte dure, care i-au creat o imagine de lider care se împotriveşte guvernării”, subliniază expertul. Denis Cenuşa a adăugat că Partidul Regiunilor are şanse să atragă voturi doar în regiunea găgăuză, nefiind văzut ca un partid naţional. Dacă ar crea un bloc cu Renato Usatâi şi Igor Dodon, ar fi un bloc greu de acomodat, căci aceştia sunt lideri în competiţie pentru asistenţa şi susţinerea rusă în Moldova.
---

În cadrul acestei campanii IPN a publicat materiale despre aprecierile date de către experţi Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Partidului Liberal Democrat din Moldova, Partidului Democrat din Moldova, Partidului Liberal, Partidului Liberal Reformator, Partidul ui Renaştere, Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, Partidului Acţiunea Democratică, Partidului Naţional Liberal şi Mişcării Populare „Antimafie”., Partidului Popular din Republica Moldova, şi Partidului Verde Ecologist.

Mariana Galben, IPN