logo

Partidul Regiunilor pledează pentru anularea Acordului de Asociere cu UE


https://www.ipn.md/ro/partidul-regiunilor-pledeaza-pentru-anularea-acordului-de-asociere-cu-ue-7965_1047099.html

Partidul Regiunilor din Moldova pledează pentru anularea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, care, potrivit formațiunii, „a îngenunchiat producătorii moldoveni și a dus la invadarea economiei moldovenești cu produse de proastă calitate, modificate genetic, provenite din țările europene”.

Liderul partidului, Alexandr Kalinin, a declarat într-o conferință de presă la IPN, că actualmente produsele moldovenești nu corespund cerințelor pieței Uniunii Europene. UE impune regulile, stabilește cotele de export, iar Republica Moldova nu are un cuvânt de spus. Producătorii practic nu au ce face cu recolta. Pe de o parte, nu o pot exporta pe piața UE, pentru că nu corespunde acelor standarde solicitate. Pe de altă parte, nu o pot exporta nici pe piața rusă, „din cauza monopolului instituit pe acest segment”.

În opinia sa, Republica Moldova trebuie să o ia de la capăt. În primul rând, afirmă Alexandr Kalinin, este nevoie de eradicarea schemelor de corupție care limitează accesul direct al producătorilor pe piața rusă. Pe măsură ce producătorii vor obține venituri din exportul pe piața Federației Ruse, aceștia vor putea să invertească în instalații post-recoltare, pentru un acces mai larg pe piața Uniunii Europene.

Alexandr Kalinin consideră că a venit timpul ca Republica Moldova să-și întoarcă respectul de altădată pe plan internațional, astfel încât statul „să nu stea cu mâna întinsă nici în fața Rusiei, nici a țărilor Uniunii Europene”.

Potrivit lui Alexandr Kalinin, actualmente la exportul produselor moldovenești pe piața Federației Ruse există scheme de corupție puse la cale de Igor Dodon. „De pe urma acestor scheme, producătorii au de pierdut, iar un șir de intermediari trag foloase, care ajung și la Igor Dodon”.

Liderul Partidului Regiunilor spune că pe 24 februarie totul se poate schimba cardinal. Formațiunea promite că „nu-i va mai permite lui Igor Dodon să monopolizeze piața și exportul produselor agricole moldovenești pe piața Federației Ruse”. Acesta a mai spus că formațiunea sa va crea condiții astfel încât fiecare producător să aibă posibilitatea să-și exporte produsele pe piața rusă în mod direct. Dar pentru aceasta, alegătorii trebuie să facă o alegere corectă.