logo

Partidul Popular –“Deciziile guvernării trebuie să corespundă opţiunilor cetăţenilor şi nu ignorate.”


https://www.ipn.md/ro/partidul-popular-deciziile-guvernarii-trebuie-sa-corespunda-optiunilor-cetatenil-7542_1065093.html

PPRM atenţionează la multiplele decizii a puterii în care a fost limitat dreptul constituţional a sute de mii de cetăţeni şi propune introducerea modelului elveţian de exprimare a opinei poporului prin referendum, în cazul problemelor majore din societate.

În rezultatul analizei situaţiei social-politice din Republica Moldova pe parcursul perioadei de după proclamarea independenţei şi pînă la moment, Partidul Poporului din Republica Moldova constată cu îngrijorare, că toate partidele politice, aflate la guvernare în această perioadă de timp,  au fost şi sunt ghidate mai mult de propriul  interes politic decît de doleanţele cetăţenilor. Toate deciziile, de importanţă naţională, cu impact direct asupra cetăţenilor, au fost adoptate doar cu votul majoritar al deputaţilor din Parlamentul Republicii Moldova din diferite legislaturi.

Ignorînd opinia cetăţenilor, partidele politice, aflate la guvernare au schimbat regimul constituţional în 2000, operînd modificări în Constituţia Republicii Moldova; au respins iniţiativa a peste 200 mii de cetăţeni privind introducerea sistemului electoral mixt în 2002 şi 2008; au aprobat reforma teritorial administrativă în 1999, au adoptat Concepţia politicii externe a statului şi Programe din start ineficiente de dezvoltare a Republicii Moldova. Referendumul republican consultativ, iniţiat prin Decret prezidinţial în anul 1999, pentru modificarea Constituţiei în scopul instituirii sistemului prezidenţial de guvernare în Republica Moldova, în cadrul căruia Preşedintele republicii să fie responsabil de formarea şi conducerea Guvernului precum şi de rezultatele guvernării ţării, a fost primul şi ultimul refendum consultativ soldat cu modificarea Constituţiei în corespundere cu opinia majorităţii cetăţenilor ţării.

PPRM constată că situaţia social-politică din Republica Moldova este marcată de o criză politică continuă, provocată de existenţa aceloraşi probleme majore:  instabilitatea politică - din cauza nedorinţei clasei politice de a merge la compromis, încercările de uzurpare a puterii în stat şi lipsa de responsabilitate în faţa alegătorilor.

Perioada de guvernarea comunistă (2001-2009) a fost marcată îndeosebi de lupta politică dintre partidele de opoziţie şi cel aflat la guvernare - stoparea tentativelor: de uzurpare totală a puterii în stat, de schimbarea regimul constituţional, de subminare a integrităţii Republicii Moldova (Planul Kozac) şi de schimbare a vectorului de integrare europeană a ţării noastre, de divizare a societăţii. Spre regret, şi după anul 2009, după revenirea forţelor democratice la guvernare, nu s-a reuşit să  se asigure o stabilitate politică durabilă. Din cauza diversităţii de idei, principii, valori şi interese de pardit perioada de după 2009 şi pînă în mai 2013 va rămîne în istoria ţării noastre ca cea mai îndelungată perioadă de criză politică din Republica Moldova şi care s-a soldat cu reformarea Alianţei de Integrare Europeană în Coaliţia de guvernare Pro Europeană.

În urma celor constatate şi, pornind de la aspiraţiile europene ale cetăţenilor noştri, Partidul Popular, care prin definiţie este un partid  al tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, pledează pentru formarea unui sistem de exercitare a  puterii în interesul întregii societăţi prin instituirea procedurii obligatorii de consultare a cetăţenilor în problemele care le vizează drepturile şi îndatoririle fundamentale.

În acestă ordine de idei, PPRM optează pentru preluarea bunelor practici ale ţărilor europene de consultare a populaţiei prin intermediul referendumului, una din formele democraţiei directe, conform căreia alegătorul poate influenţa asupra luării de hotărîri privind cele mai importante probleme ale societăţii. Cel mai relevant exemplul la acest capitol este modelul elveţian de guvernare - Guvern-Parlament-popor -  conform căruia poporul este cel care face legea, deoarece poporul este cel care iniţiază organizarea referendumului, iar Guvernul este cel care trebuie să răspundă permanent în faţa poporului.

PPRM face apel către instituţiile statutului,care sunt obligate prin lege să consulte cu societatea anumite proiecte de lege, şi societatea civilă cu îndemnul de a susţine şi de a pune în aplicare, în mod obligatoriu, consultarea directă a  cetăţenilor prin referendum în adoptarea deciziilor privind.:

  • Revizuirea Constituţiei
  • Revizuirea sistemului electoral
  • Politica externă a Republicii Moldova
  • Integritatea şi suveranitatea statului
  • Reformarea teritorial-administrativă
  • Direcţiile strategice de dezvoltare a ţării
  • Protecţia socială.

PPRM este ferm convins, că pentru construirea unei societăţi democratice şi pentru stabilitatea politică a Republicii Moldova instituţiile statului trebuie să le ofere cetăţenilor oportunitatea de a participa la luarea deciziilor politice prin intermediul referendumurilor consultative în cadrul cărora opţiunea cetăţenilor să fie una decisivă.