logo

Partidul „Patria” ar putea fi eliminat din cursa electorală


https://www.ipn.md/ro/partidul-patria-ar-putea-fi-eliminat-din-cursa-electorala-7965_1016837.html

Comisia Electorală Centrală va solicita Curţii de Apel Chişinău anularea hotărârii CEC de înregistrare a Partidului „Patria” (PPP) în calitate de concurent electoral pentru alegerile din 30 noiembrie 2014. Decizia a fost luată ca urmare a unei sesizări din partea Inspectoratului General al Poliţiei, potrivit căreia PPP ar fi primit peste 8 milione de lei din afara ţării pentru a-i folosi în campania electorală, transmite IPN.

Totodată, CEC va trimite Curţii de Apel toate documentele primite de la Inspectoratul General al Poliţiei şi va solicita încasarea în beneficiul statului a fondurilor primite de către Partidul „Patria”. Într-o decizie separată, CEC şi-a dat consimţământul pentru sancţionarea contravenţională de către IGP a unor reprezentanţi ai concurentului electoral PPP.

Renato Usatîi, cap de listă la PPP, a susţinut o conferinţă de presă cu puţin timp înaintea şedinţei CEC, în care anunţa că este încă o tentativă a guvernării de a-l elimina din cursa electorală, referindu-se la refuzul anterior al Ministerului Justiţiei de a înregistra câteva proiecte politice conduse de Usatîi, dar şi la conferinţa sa de săptămâna trecută, când a declarat că serviciile de forţă ale statului urmează să-i însceneze nişte percheziţii în cadrul cărora urmau să găsească bani şi arme.

Potrivit lui Usatâi, firma care a livrat în contul PPP banii de peste hotare a fost creată recent, în octombrie 2014, anume cu scopul de a-l descalifica din cursa electorală prin această tranzacţie. Renato Usatâi a declarat că formaţiunea sa nu a folosit aceste fonduri şi urma să le trimită înapoi. Totuşi, raportorul CEC, Vasile Gafton, a declarat că, potrivit datelor parvenite de la IGP, PPP a utilizat aceste fonduri pentru achiziţionarea de automobile, combustibil şi telefoane mobile.

De asemenea, Renato Usatîi a declarat că Ion Pleşca, preşedintele Curţii de Apel, este deja implicat în această schemă şi va accepta solicitările CEC, însă, potrivit surselor sale, Mihai Poalelungi, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, este împotrivă.

Hotărârile CEC au fost adoptate cu 7 voturi pentru şi 2 împotrivă.