La 30 noiembrie au loc alegeri parlamentare în Republica Moldova. O parte din partidele politice deja au început, oficial sau neoficial, activităţile electorale, altele încă nu. Agenţia IPN şi-a propus să fixeze „portretele” formaţiunilor politice, înregistrate în percepţia societăţii, până la declanşarea oficială a campaniei electorale. Credem că este un exerciţiu util pentru electoratul din Moldova care va obţine informaţie concentrată suplimentară de care va putea ţine cont în ziua alegerilor, dar şi pentru înseşi partide care vor obţine indicii în plus pentru corectarea imaginii. S-ar putea ca acest tablou să prindă bine şi pentru o mai bună înţelegere între ceea ce vrea să fie şi ceea ce este în realitate un partid sau altul din Republica Moldova. În acest scop, mai mulţi experţi au fost solicitaţi să se exprime vizavi de şansele partidelor de a ajunge în viitorul legislativ, cum şi-au îndeplinit promisiunile făcute la fostele alegeri, eventualele coaliţii, subiecte, tactici şi strategii pe care acestea le vor utiliza pentru a se impune mai mult în faţa electoratului. Formaţiunile politice sunt prezentate în ordinea dictată de numărul mandatelor deţinute în actualul legislativ şi scorul electoral obţinut în ultimele alegeri parlamentare, desfăşurate în anul 2010.
---
Omul de afaceri Renato Usatîi şi-a propus să devină politician. A încercat înregistrarea formaţiunii „Partidul Nostru”, dar i s-a refuzat. Ulterior a fost ales preşedinte al Partidului Popular Republican, condus până în acel moment de către Nicolae Andronic, dar Ministerul Justiţiei a acuzat încălcarea procedurii. Atunci Renato Usatîi a creat o nouă formaţiune – „Partidul lui Renato Usatîi” (PaRUs), depunând din nou documentele la Ministerul Justiţiei. Experţii nu-i dau şanse la următoarele alegeri şi bănuiesc că ar fi un proiect din exterior, creat cu scopul să provoace nemulţumiri în societate.
Politologul Olga Nicolenco, expert în strategii electorale, spune că e dificil să vorbeşti despre imaginea a ceva inexistent în acest moment. „Să vedem măcar o declaraţie sănătoasă de la formaţiunea politică în devenire, după care am putea numi plusurile sau minusurile ei. Încă nu am auzit promisiuni, doar bârfe. Nu am auzit despre vreo doctrină, idee politică, afiliere doctrinară, pe care le-ar împărtăşi acest fetus politic. Viitorul partid va promova politică de nivelul chanson-ului de tavernă sau bodegă”, a comentat Olga Nicolenco.
Expertul Lina Grâu nu prea înţelege ce face Renato Usatâi. „Eu, ca observator al vieţii publice, nu înţeleg scopul lui. Probabil este cel de a agita spiritele în Republica Moldova, de a crea stări de nemulţumire şi de protest. Pare un proiect bizar al unui om cu bani gata şi care nu are ce face cu aceşti bani, probabil încă şi alimentat din exterior pentru a genera nemulţumiri în societate”, a spus Lina Grâu. Expertul crede că şi în calitate de candidat independent este puţin probabil Renato Usatâi să aibă şanse de a accede în Parlament.
Denis Cenuşa, expert în politologie, spune că imaginea formaţiunii lui Renato Usatîi este ambiguă. Reieşind din retorica dură a lui Renato Usatîi, probabil ar putea să se asocieze cu Igor Dodon, având acelaşi mesaj geopolitic, dar nu se va ajunge la crearea unui bloc. Denis Cenuşa crede că Renato Usatîi va apela în campanie la tactici precum victimizarea la maximum pentru că nu i se permite înregistrarea formaţiunii, va pedala pe activitatea online, acum fiind practic cel mai activ dintre cei care se vor în politică.
Victor Juc, vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, referindu-se la alegerea lui Renato Usatîi ca preşedinte al Partidului Popular Republican, a spus că acesta a cumpărat un partid fără rezultate la fostele alegeri. „Renato Usatîi are bani, face acte de caritate, dar nu cred că în aşa timp scurt va putea contabiliza multe voturi, pentru un mandat ar fi necesare 20 de mii de voturi. Cred că are şanse să acumuleze maximum 2% legate de victimizare şi de campaniile în mass-media”, a subliniat Victor Juc. Expertul remarcă faptul că dacă Usatîi va reuşi să atragă 5% din voturi vor fi crezuţi cei care au făcut public un sondaj recent în care se spunea că va trece pragul, însă dacă nu va acumula atâtea procente se vor discredita autorii sondajului. Victor Juc e de părere că Renato Usatîi îşi doreşte să colecteze votul de protest propunându-şi să ajungă în Parlament, dar să fie în opoziţie, fără să contribuie la guvernarea ţării.
---
În cadrul acestei campanii IPN a publicat materiale despre aprecierile date de către experţi Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Partidului Liberal Democrat din Moldova, Partidului Democrat din Moldova, Partidului Liberal, Partidului Liberal Reformator, Partidul ui Renaştere, Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, Partidului Acţiunea Democratică, Partidului Naţional Liberal , Mişcării Populare „Antimafie”., Partidului Popular din Republica Moldova, Partidului Verde Ecologist , Partidului Regiunilor din Moldova , Partidului Democraţia Acasă , Partidului Forţa Poporului şi Partidul Comunist Reformator.
Mariana Galben, IPN