logo

Partidul Comunist Reformator – un proiect fără şanse să-şi atingă scopul, CAMPANIE IPN


https://www.ipn.md/ro/partidul-comunist-reformator-un-proiect-fara-sanse-sa-si-atinga-7978_1014922.html

La 30 noiembrie au loc alegeri parlamentare în Republica Moldova. O parte din partidele politice deja au început, oficial sau neoficial, activităţile electorale, altele încă nu. Agenţia IPN şi-a propus să fixeze „portretele” formaţiunilor politice, înregistrate în percepţia societăţii, până la declanşarea oficială a campaniei electorale. Credem că este un exerciţiu util pentru electoratul din Moldova care va obţine informaţie concentrată suplimentară de care va putea ţine cont în ziua alegerilor, dar şi pentru înseşi partide care vor obţine indicii în plus pentru corectarea imaginii. S-ar putea ca acest tablou să prindă bine şi pentru o mai bună înţelegere între ceea ce vrea să fie şi ceea ce este în realitate un partid sau altul din Republica Moldova. În acest scop, mai mulţi experţi au fost solicitaţi să se exprime vizavi de şansele partidelor de a ajunge în viitorul legislativ, cum şi-au îndeplinit promisiunile făcute la fostele alegeri, eventualele coaliţii, subiecte, tactici şi strategii pe care acestea le vor utiliza pentru a se impune mai mult în faţa electoratului. Formaţiunile politice sunt prezentate în ordinea dictată de numărul mandatelor deţinute în actualul legislativ şi scorul electoral obţinut în ultimele alegeri parlamentare, desfăşurate în anul 2010.
---

Partidul Comunist Reformator,
înregistrat în anul curent şi care îl are ca lider pe Ruslan Popa, pare a avea scopul de a induce în eroare alegătorii Partidului Comuniştilor. Experţii menţionează însă că alegătorul nu este atât de uşor de şmecherit şi formaţiunea nu are cum să ajungă în Parlament datorită voturilor accidentale.

Analistul politic Ion Tăbârţă, vicedirectorul Institutului de Analiză şi Consultanţă „Politicon”, spune că apare întrebarea al cui este acest proiect – al unui oligarh din interior, care doreşte să lovească în PCRM, sau este un proiect din afară. „Încă nu ştim prea multe despre acest partid. Putem să spunem că liderul partidului este un personaj activ şi vioi în politica moldovenească, însă acest activism mai degrabă vine ca să facă jocurile unui personaj din umbră”, a specificat Ion Tăbârţă. Expertul este convins că Partidul Comunist Reformator nu are nicio şansă să treacă în Parlament după alegerile din 30 noiembrie, scopul formaţiunii fiind mai degrabă de a destabiliza electoratul comuniştilor ca să rupă din voturile acestora.

Denis Cenuşa, expert în politologie, e de părere că acest partid este folosit pentru a bulversa electoratul prin similitudinile cu PCRM, având aceeaşi abreviere şi siglă asemănătoare. „Prezenţa acestui partid în buletinul de vot va crea anumite confuzii. Ca urmare, ar putea obţine ceva voturi, dar nu cred că ar putea să ajungă în Parlament. Foarte multe depind de cum Partidul Comuniştilor va reuşi să pregătească electoratul pentru a evita confuziile în momentul alegerilor”, a accentuat expertul.

Analistul politic Nicolae Negru spune că liderul Partidului Comunist Reformator este puţin cunoscut. În Moldova însă alegătorul votează pentru lideri care se remarcă prin ceva, care sunt carismatici, buni oratori. „Nu putem spune despre Ruslan Popa aşa ceva. Există nişte şanse legate cu întâmplarea, s-ar putea, dat fiind că Partidul Comunist Reformator are simbolică asemănătoare, aceeaşi abreviere, aceleaşi culori, ca unii pur şi simplu din greşeală să voteze pentru acest partid”, a spus analistul. Potrivit lui Nicolae Negru,  nu este exclus ca partea mai radicală a alegătorilor comunişti să treacă totuşi spre reformatori. În acelaşi timp, expertul este de părere că noţiunea de „comunist reformator” e fără sens, în Moldova alegătorii sunt obişnuiţi cu un anumit tipaj de comunişti.

Vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Victor Juc, a menţionat că în literatura de specialitate o astfel de formaţiune se numeşte partid-clonă. Ideea de a forma un partid comunist de alternativă demult planează, au mai fost încercări. Partidul Comunist Reformator se aranjează mai spre stânga eşichierului politic decât Partidul Comuniştilor.  Dacă nu va acumula voturi, şi Victor Juc crede că e puţin probabil ca formaţiunea să treacă pragul electoral, acest partid va dispărea. Formaţiunea are alte scopuri decât să promoveze în Parlament un mesaj pozitiv. Aceasta vrea să rupă din Partidul Comuniştilor.

Şi Lina Grâu, expert, crede că acest partid este un proiect împotriva PCRM, pe care  nu-l vede acum să facă faţă campaniei electorale. „Nu cred că se vor aventura într-o campanie foarte activă ştiind că Vladimir Voronin (liderul PCRM n.r.) e pe poziţii şi însăşi prezenţa lui asigură un rezultat bun la alegeri pentru comunişti. Sunt nişte băieţi oportunişti care au încercat să se răzbune, nu-i văd în campanie, dar dacă vor intra, doar vor încerca să se răzbune pe foştii colegi”, a menţionat Lina Grâu. Expertul crede că formaţiunea ar putea să inducă în eroare unii alegători, dar nu vede o echipă şi nu ştie în ce măsură vor reuşi membrii formaţiunii să se organizeze având un singur scop – de a şmecheri câţiva alegători ca să ia câteva procente de la comunişti. „La sigur este proiectul cuiva, e exagerat că se atribuie totul unui singur politician de la noi, dar cred că ar avea şi o parte din adevăr aceste declaraţii”, a încheiat Lina Grâu.
---

În cadrul acestei campanii IPN a publicat materiale despre aprecierile date de către experţi Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Partidului Liberal Democrat din Moldova, Partidului Democrat din Moldova, Partidului Liberal, Partidului Liberal Reformator, Partidul ui Renaştere, Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, Partidului Acţiunea Democratică, Partidului Naţional Liberal , Mişcării Populare „Antimafie”., Partidului Popular din Republica Moldova, Partidului Verde Ecologist , Partidului Regiunilor din Moldova , Partidului Democraţia Acasă şi Partidului Forţa Poporului.

Mariana Galben, IPN