logo

Partidele prezintă obiectivele în domeniul sănătății sub formă de lozincă, IPIS


https://www.ipn.md/ro/partidele-prezinta-obiectivele-in-domeniul-sanatatii-sub-forma-de-7967_1086753.html

În programele electorale ale partidelor politice participante la alegerile parlamentare anticipate din acest an se încearcă prezentarea obiectivelor din sănătate sub formă de lozincă, „ca ceva foarte popular, ușor de digerat de către cetățeni, dar se ignoră practic în totalitate costurile”, notează directorul executiv al Institutul pentru Inițiative Strategice, Vadim Pistrinciuc, ca urmare a unei cercetări desfășurate de organizație.

IPIS și-a propus să evalueze programele și ofertele electorale ale partidelor politice în domeniul sănătăți și viziunile acestora privind dezvoltarea sectorului de sănătate, precum și să identifice priorități comune care vizează acest domeniu.

Într-o conferință de presă la IPN, Vadim Pistrinciuc a remarcat că cele mai importante partide au în echipă specialiști în domeniul sănătății, medici cu renume. Acest lucru se datorează autorității înalte pe care o are profesia în fața cetățenilor, în special la nivel local. Cadrele medicale au locuri centrale pe listele partidelor. În același timp, mulți dintre acești specialiști, când încearcă să interacționeze cu partidele și încearcă să dezvolte propuneri mai serioase, întâlnesc dificultăți, nefiind susținuți de colegii de alte meserii.

Vadim Pistrinciuc sugerează că partidele ar trebui să conlucreze cu grupuri de profesioniști, așa ca propunerile lor pe domeniul sănătății să nu fie doar atrăgătoare, ci și realizabile. Or, așteptările sunt foarte mari pe acest domeniu.

Potrivit studiului „Evaluarea domeniului sănătate în cadrul programelor electorale ale partidelor politice din Republica Moldova”, realizat de IPIS, în cadrul alegerilor din 11 iulie, nu au fost oferte electorale care să includă integral o abordare sistemică a problemelor de sănătate și o viziune sau un concept pentru dezvoltarea sistemului de sănătate, chiar dacă subiectul de sănătate era abordat constant în discuțiile publice. Au fost identificate însă multiple propuneri pentru consolidarea unor componente ale sistemului de sănătate.

Promovarea sănătății și prevenirea maladiilor ocupă un loc mai redus în ofertele electorale. Deși Republica Moldova se află în criză pandemică de 18 luni, urgențele în sănătate publică au fost menționate în numai șase oferte electorale a patru concurenți electorali. Cercetarea științifică în sănătate a lipsit din oferta electorală a partidelor parlamentare, fiind prezentă în oferta unui singur concurent electoral.