Partidele politice de stânga din R. Moldova vor să se unească
https://www.ipn.md/ro/partidele-politice-de-stanga-din-r-moldova-vor-sa-se-uneasca-7965_967064.html
Un şir de partide de orientare stângă doresc să se unească pentru a crea o forţă comună cu care să participe la alegerile parlamentare din 2009. Acest anunţ a fost făcut marţi, 30 octombrie de către liderul Mişcării social-politice „Ravnopravie” Valeri Climenko.
El a declarat că doresc să se unească toate partidele politice care consideră că preşedintele R. Moldova a făcut o greşeală atunci când s-a certat cu Federaţia Rusă şi cu statele membre ale CSI. Climenko a spus că se poartă negocieri între formaţiunea condusă de el, Partidul „Patria Moldova” (PPM), Partidul Socialiştilor şi Organizaţia Obştească „Edinaia Gagauzia”. Întrebat dacă şi Blocul „Patria-Rodina” participă la aceste negocieri, Climenko a declarat că „ei sunt în proces de conştientizare”.
Gheorghe Sima, vicepreşedinte al PPM a spus că în opinia sa, negocierile vor dura încă 1,5-2 luni. Potrivit lui, încă nu este clar care va fi forma de unire a acestor formaţiuni (fuzionare, creare a unui bloc sau alianţă) şi că depinde şi de faptul dacă între timp Parlamentul nu va efectua anumite modificări ale Codului electoral.
Sima a acuzat Ministerul Justiţiei de faptul că a refuzat să înregistreze PPM, spunând că aceasta este o decizie politică, venită de la preşedintele Voronin. Ministerul îşi justifică refuzul prin faptul că nu au fost prezentate toate actele necesare.
În cadrul conferinţei a fost prezentată şi o adresare către Ambasada SUA la Chişinău, Misiunea OSCE şi reprezentantul special al UE, în care partidul de guvernământ este acuzat de încălcarea drepturilor omului şi suprimarea oponenţilor politici. În adresare se solicită ca statele membre ale UE să interzică accesul pe teritoriul lor a preşedintelui R. Moldova, spicherului, prim-ministrului şi ex-directorului Serviciului de Informaţii şi Securitate Ion Ursu.
De asemenea a avut loc o intervenţie on-line a liderului PPM Andrei Ţărnă, care spune că nu poate veni în R. Moldova pentru că autorităţile i-au deschis un dosar penal. El a spus că în prezent se află la Moscova, iar în curând va începe să facă „politică reală”. Fiind întrebat despre cum vede reglementarea conflictului transnistrean, Ţărnă a declarat că trebuie recunoscută independenţa Transnistriei, care, după aceasta, să se unească cu R. Moldova în cadrul unui stat federativ.