logo

Partidele nu-şi respectă doctrina politică, experţi


https://www.ipn.md/ro/partidele-nu-si-respecta-doctrina-politica-experti-7978_1020928.html

Partidele politice din Republica Moldova nu-şi respectă doctrina politică pe care o au la bază, dar o folosesc pentru a atrage anumite segmente de alegători. Concluzii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.

Jurnalistul Valeriu Reniţă consideră că în Moldova există o interpretare eronată a doctrinelor de partid. „La noi se crede că a fi de stânga înseamnă a fi pro-rus, iar a fi de dreapta, pro-european. Este o confuzie totală. În Europa sunt multe partide de stânga, inclusiv care se află la guvernare, dar care nu-s pro-ruse. Factorul geopolitic este folosit de către partidele politice pentru a atrage alegătorii de pe un segment sau altul. Dar aceasta nu înseamnă că respectă doctrina care se află la baza fondării partidului. De fapt, politicienii de la noi pot să facă şi tumbe, doar să atragă cât mai mulţi alegători”, a spus Reniţă.

Fostul fruntaş Partidului socialiştilor, Valentin Crîlov, preluat ulterior de către Igor Dodon, a declarat că PSRM în forma sa actuală este departe de doctrina socialistă. „PSRM foloseşte denumirea de socialism ca fiind una foarte atractivă pentru oamenii simpli. Cei din PSRM numai socialişti nu-s. Socialism înseamnă a fi aproape de nevoile oamenilor de rând. În Republica Moldova noi nu avem partide cu adevărat de stânga”, a declarat Krîlov.

Expertul IDIS „Viitorul” , Corneliu Ciurea, a spus că devierile de la doctrină sunt caracteristice atât pentru partidele de stânga, cât şi pentru cele de dreapta. „Orientarea doctrinară pentru partidele moldoveneşti este mai mult o etichetă decât un principiu de activitate”, a declarat Ciurea.