Partidele extraparlamentare cred că doar anticipatele vor salva ţara de criza politică
https://www.ipn.md/ro/partidele-extraparlamentare-cred-ca-doar-anticipatele-vor-salva-tara-de-criza-po-7965_981146.html
Partidele extraparlamentare acuză coaliţia de guvernare şi opoziţia parlamentară de faptul că iau decizii politice şi nu juridice. Îndemnul acestora pentru AIE şi PCRM este "să nu-şi regleze conturile pe seama populaţiei, să fie dizolvat legislativul şi să permită alegătorului să-şi spună opţiunea în cadrul unor alegeri anticipate".
Declaraţiile au fost făcute pentru Info-Prim Neo după ce Alianţa pentru Integrare Europeană a declarat că vrea să modifice Constituţia prin referendum, pentru a evita alegerile parlamentare anticipatele, iar PCRM, ca reacţie, a spus că va pregăti alegătorii pentru a da jos guvernarea prin acordarea votului de neîncredere, la fel pe calea unui referendum.
Liderii partidelor extraparlamentare se declară convinşi că anume alegerile parlamentare anticipate ar fi o salvare pentru Republica Moldova în condiţiile unei crize politice.
[Anatol Petrencu, prim-vicepreşedintele Mişcării „Acţiunea Europeană”,] este de părere că trebuie de pus capăt interimatului în Republica Moldova. Alegerile anticipate nu ar costa mai mult decât referendumul propus de coaliţia de guvernare. „La noi piramida puterii nu este construită până sus, noi nu avem preşedinte normal ales, acesta duce la o permanentă destabilizare”, a subliniat Anatol Petrencu.
[Preşedintele Partidului Social Democrat, Dumitru Braghiş,] i-ar da dreptate PCRM când acuză AIE de uzurparea puterii în stat. „Ceea ce se întâmplă acum, am impresia că poate fi calificat cu nişte cuvinte foarte dure, aproape de uzurpare a puterii. AIE nu încearcă să rezolve problema. Noi considerăm că e nevoie de alegeri anticipate, trebuie să fie ales un parlament nou, care să fie altul decât cel pe care îl avem astăzi”, a declarat liderul social-democrat.
[Vladimir Ţurcan, preşedintele partidului „Moldova Unită”,] a reiterat că modificarea Constituţiei nu este oportună în condiţiile crizei politice şi economice, şi a mai spus că nici măcar AIE nu crede în reuşita acestui proiect. „Aceste modificări nu pot să aibă efectul retroactiv pentru situaţia de astăzi, deoarece noi deja avem consecinţe juridice consumate: preşedintele ţării nu a fost ales, preşedintele interimar este obligat să dizolve parlamentul şi să numească data alegerilor anticipate. Nu există nici un răspuns legal la aceste întrebări”, a menţionat Vladimir Ţurcan.
[Vitalia Pavlicenco, liderul Partidului Naţional Liberal,] salută poziţia comună exprimată de AIE, dar atenţionează că organizarea unui referendum necesită o pregătire bună. „Oricum vor fi alegeri anticipate, pentru că în baza unei noi Constituţii va fi ales un nou parlament”, a opinat Pavlicenco.
Formaţiunile din afara legislativului, la fel ca şi cele de la guvernare, spun că PCRM, fiind în opoziţie, are dreptul să se comporte cum doreşte. În acelaşi timp, prim-vicepreşedintele MAE, Anatol Petrecu spune că PCRM, prin acţiunile pe care le anunţă, va slăbi de pe poziţie alianţa de la guvernare.
Potrivit lui Dumitru Braghiş, reacţia PCRM denotă lipsa unei colaborări dintre formaţiuni în parlament: „Ce denotă aceasta acţiune şi reacţie? În loc să găsească limbaj comun, partidele care se află în Parlament continuă să dezbine ţara, continuă să discute care este mai mare, care mai tare. Unul spune un referendum, unul spune alt referendum, unul spune tu jos, altul spune tu jos”.
Vladimir Ţurcan şi-a exprimat convingerea că nici intenţiile AIE, nici cele ale PCRM, nu vor avea succes. „Tensiunea politică la noi în ţară este foare mare. Pentru a aplana situaţia, este necesar, în primul rând, să oprim ambiţiile politice ale fiecărui partid, să mergem pe calea constituţională, legală. Alegeri anticipate, tot vor avea loc, în toamna anului curent. Să mergem la aceste alegeri şi alegătorul să-şi expună poziţia”, a declarat liderul partidului „Moldova Unită”.
La iniţiativa "Mişcării Acţiunea Europeană", Partidul Naţional Român, Partidul Naţional Liberal, Partidul Umanist şi Partidul Popular Republican au decis să coopereze şi că stabilească priorităţi comune ale partidelor extraparlamentare, se precizează într-un comunicat de presă al MAE. Preşedintele formaţiunii, Veaceslav Untilă, consideră că partidele extraparlamentare au în acest moment trei opţiuni: să continue pe cont propriu, fără şanse de a trece pragul electoral, să se contopească într-unul din partidele consacrate, pierzându-şi complet identitatea, sau să se unească cu alte partide extraparlamentare şi să devină alternativa democrată la actualele partide aflate în Parlament.