Partidele din coaliţia pro-europeană par să nu fi învăţat lecţia şi repetă aceleaşi greşeli ca şi în anii 2009 şi 2010. Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune „RTR-Moldova”, transmite IPN.
Analistul politic Vitalie Andrievschi este de părerea că negocierile dintre partidele pro-europene durează şi sunt ţinute în secret din cauza partajării funcţiilor. „Suntem maturi şi ne dăm bine seama că asupra programului de guvernare s-au înţeles mai demult. Problema este în partajarea funcţiilor. Se pare că ei calcă pe aceiaşi greblă. Iar oamenii aşteaptă mai repede un guvern. Aceste negocieri nu în zădar sunt secretizate. Este regretabil că numai cum s-au văzut deputaţi, au uitat şi de promisiuni, şi de societatea civilă care i-a susţinut atât de mult în electorală”, a spus Andrievschi.
Analistul a sugerat liderilor din coaliţie să ia în calcul şi mesajul comuniştilor, care s-au declarat pregătiţi de colaborare. „Ideea de bază care ar putea sta la formarea unei coaliţii largi este integrarea europeană cu păstrarea concomitentă a bunelor relaţii cu Federaţia Rusă. Voronin a spus că este pentru modernizarea europeană a ţării, dar că are obiecţii privind unele articole din Acordul de asociere. Lasă să vină cu propuneri, poate chiar unele articole din acest acord să fie modificate ca să avem o ascensiune şi mai rapidă a ţării. Totodată, să fie păstrat şi statutul de neutralitate, pentru a nu irita Moscova cu o posibilă aderare la NATO”, a adăugat Andrievschi.
Analistul a făcut şi un apel către partidele din coaliţie îndemnându-le să finalizeze mai repede negocierile. „Situaţia pe care o avem nu permite tergiversarea negocierilor. Liderii celor trei partide trebuie să înţeleagă că nimeni, nici societatea civilă, nici poporul, nici Uniunea Europeană, nu le va permite să tărăgăneze formarea Guvernului. Pe nimeni nu-i interesează că ei nu pot partaja funcţiile”, a conchis Andrievschi.
Un alt analist politic, consilierul municipal comunist Victor Gurău, s-a pronunţat pentru formarea unei coaliţii largi dintre PCRM şi cele trei partide europene. „Ceea ce s-a spus în perioada electorală, au fost declaraţii electorale, iar acum urmează declaraţiile postelectorale. Responsabilitatea revine tuturor, nu doar celor trei partide pro-europene. Aşa că trebuie de analizat realitatea, de făcut o coaliţie largă şi de format mai repede Guvernul, pentru a nu admite să se repete o situaţie asemănătoare celei din Ucraina”, a precizat Gurău.