Participanţii la o tabără de vară din Chişinău au îngrijit mormintele ostaşilor căzuţi în cel de-al doilea război mondial
https://www.ipn.md/ro/participantii-la-o-tabara-de-vara-din-chisinau-au-ingrijit-7967_984233.html
„Vrem pace pe pământ” – cu acest slogan 25 de tineri din Republica Moldova şi Germania au depus flori la Cimitirul soldaţilor germani din strada Doina din capitală. Tinerii reprezintă două asociaţii obşteşti şi participă împreună la o tabără de vară organizată la Chişinău în perioada 18 iulie – 1 august, transmite Info-Prim Neo.
Proiectul, denumit „Lucru pentru pace”, este susţinut de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge – un ONG care se ocupă de îngrijirea mormintelor ostaşilor germani căzuţi în cel de-al doilea război mondial şi înhumaţi în afara graniţelor Germaniei.
Voluntarii din Germania, alături de reprezentanţii Asociaţiei de cultură moldo-germană ,,Accente” au făcut curăţenie şi au depus flori în mai multe cimitire unde sunt morminte ale soldaţilor căzuţi în cel de-al doilea război mondial. Printre acestea cimitirele din Grătieşti, Şerpeni, Mileştii Mici şi complexul memorial „Eternitate”.
La Cimitirul soldaţilor germani din strada Doina, Mario Mietschke, care a venit din Germania împreună cu reprezentanţii asociaţiei Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge, a declarat că la astfel de tabere ai şansa să cunoşti oamenii mai bine decât ai face-o într-o simplă călătorie de vacanţă.
O participantă la această tabără, Inga Zaim, a remarcat că Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge îşi propune să lege prietenii între ţări şi să promoveze pacea. În Moldova o tabără de acest gen are loc în premieră. Următoarea este planificată pentru 2012.
Preşedintele de onoare al Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge, Adalbert von der Rocker, a menţionat că această cooperare între tinerii din diferite ţări reprezintă o mare victorie a democraţiei şi a negocierii. ,,Popoarele noastre au avut drumuri şi experienţe diferite sub regimuri dictatoriale şi noi am găsit un drum diferit spre libertate. Această experienţă pentru libertate are o valoare foarte mare, atât pentru mine, cât şi pentru voi, a subliniat Adalbert von der Rocker.
Christa Schiewe a venit din Germania în Moldova ca să depună flori la mormântul tatălui său, reînhumat în 2005 de la Carahasani, Ştefan Vodă, la Cimitirul soldaţilor germani din strada Doina. ,,Sunt aici pentru a treia oară şi sunt recunoscătoare autorităţilor moldovene pentru că au făcut posibilă păstrarea veşnică a memoriei ostaşilor germani şi a tatălui meu”, a mai adăugat Christa Schiewe.
Reprezentanţii celor două organizaţii au dat citire unei rezoluţii comune prin care au adus un omagiu victimele războaielor mondiale, după care Adalbert von der Rocker a rostit rugăciunea Tatăl Nostru, iar tinerii au cântat în 3 limbi – germană, română şi rusă un cântec al păcii.
Potrivit lui Sergiu Cataraga, lector superior la Universitatea Pedagogică Ion Creangă, în cimitirul din str. Doina au fost reînhumaţi peste 5000 de soldaţi germani din timpul celui de-al doilea război mondial. Pe teritoriul Moldovei ar exista peste 300 de cimitire germane dar care au fost distruse de puterea sovietică, peste unele au fost construite ferme sau brigăzi de tractoare.