logo

Participanții la acțiunile din 9 mai sunt îndemnați să fie precauți, iar organizatorii să respecte legea


https://www.ipn.md/ro/participantii-la-actiunile-din-9-mai-sunt-indemnati-sa-7967_1104281.html

Participanții la acțiunile anunțate pentru data de 9 mai sunt îndemnați să fie precauți, iar organizatorii – să respecte legea cu privire la întruniri. Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a amintit într-o conferință de presă că este interzisă comercializarea, păstrarea, producerea și purtarea panglicilor bicolore negru-oranj, ca fiind simbolul al unei agresiuni, transmite IPN.

Oamenii legii roagă evitarea mesajelor cu tentă politică și provocatoare, a mesajelor care instigă la ură și violență. Nu se admite purtarea armelor, a obiectelor suspecte și interzise la evenimentele în masă. Șeful IGP a îndemnat persoanele care observă elemente de destabilizare sau risc de securitate să apeleze numărul Serviciului de Urgență: 112 sau să notifice cel mai apropiat echipaj al poliției.

În contextul sărbătorilor pascale, șeful IGP a precizat că polițiștii vor fi la datorie în număr suficient ca să asigure ordinea publică. Cetățenilor le este recomandat să fie precauți în zonele aglomerate și să fie atenți la bunurile pe care le dețin. Dacă intenționează să meargă la picnicuri, să verifice dacă spațiile sunt destinate pentru asemenea activități.

În Noaptea Învierii se recomandă deplasarea în grup și evitarea persoanelor care manifestă comportament provocator. Pietonii sunt atenționați să traverseze strada doar în locuri permise și să poarte haine care sa-i facă vizibili pentru conducătorii auto. Iar ultimii sunt îndemnați să circule cu prudență.

Dacă de sărbători persoanele pleacă de acasă pentru mai mult timp, li se recomandă să verifice dacă au închis gemurile și au încuiat ușa. E bine să nu comunice pe rețelele socializare despre intenția plecării de acasă.

Pentru o vacanță liniștită a copiilor, adulții îi vor supraveghea cu atenție, inclusiv în mediul online.  Părinții trebuie să le vorbească copiilor cum să se comporte când interacționează cu persoane străine și ce să facă când sună cineva la ușă.