logo

Partenerii PPP de interes național obțin dreptul la restituirea TVA


https://www.ipn.md/ro/partenerii-ppp-de-interes-national-obtin-dreptul-la-restituirea-tva-7966_1039351.html

Partenerii proiectelor de parteneriat public-privat (PPP) din lista lucrărilor și serviciilor de interes public național vor avea dreptul la restituirea sumei TVA aferente investițiilor/cheltuielilor capitale în cadrul proiectelor respective, din 1 ianuarie 2018, transmite IPN.

Restituirea TVA se va face în modul stabilit de Guvern, într-un termen ce nu va depăși  45 de zile din data depunerii cererii. Restituirea TVA se va face  numai subiectului care dispune de decizie de restituire a TVA. Restituirea poate avea loc în contul stingerii datoriilor faţă de bugetul public naţional, iar în lipsa datoriilor, la cererea contribuabilului, în contul viitoarelor obligaţii ale acestuia față de bugetul public național sau la contul bancar al subiectului respectiv.

Potrivit site-ului Agenției Proprietății Publice, în Moldova sunt în derulare nouă proiecte de parteneriat public-privat de interes național. Printre aceste se înscriu:  proiectul de concesionare a activelor Aeroportului Internațional Chișinău (partenerul privat Avia Invest s-a angajat să facă investiții în sumă de 244,2 mln dolari); proiectul de modernizare a Serviciului de dializă; proiectul de concesionare a lucrărilor de exploatare geologică a hidrocarburilor  pe teritoriul Republicii Moldova.