logo

Partenerii de dezvoltare ai Moldovei au elaborat un set de politici pentru dezvoltarea ţării


https://www.ipn.md/ro/partenerii-de-dezvoltare-ai-moldovei-au-elaborat-un-set-de-politici-pentru-dezvo-7967_1018739.html

Partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova au transmis prim-ministrului Chiril Gaburici un document de informare ce cuprinde 30 de note de politici cu privire la aspectele legate de dezvoltarea ţării, inclusiv în sectorul energetic, justiţie şi reforma poliţiei, domeniul economic şi sectorul bancar, dar şi societatea civilă. Oficialii şi-au exprimat speranţa că Guvernul va implementa cât mai rapid reformele pornite pentru a avansa pe calea apropierii de Uniunea Europeană, transmite IPN.

„Cunoaştem care sunt provocările şi sperăm că Guvernul va avea oportunitatea să implementeze toate recomandările. Puteţi miza în continuare pe sprijinul prietenilor Moldovei”, a declarat managerul de ţară al Băncii Mondiale în Republica Moldova, Alexander Kremer.

Coordonatorul rezident al Organizaţiei Naţiunilor Unite şi reprezentantul permanent al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Moldova, Dafina Gercheva, a dat asigurări că familia Naţiunilor Unite va oferi sprijin continuu tuturor actorilor implicaţi în implementării reformelor pornite. „A fost înregistrat un progres esenţial în avansarea agendei ce ţine de drepturile omului. Cunoaştem foarte bine provocările cu care vă confruntaţi şi de aceea avem angajamentul comun de a reduce nivelul de sărăcie, de a elimina discrepanţele între mediul urban şi rural, de asemenea să generăm locuri de muncă care ar putea reduce scurgerea de creier din ţară şi să facem faţă provocărilor ce ţin de securitatea naţională”, a remarcat oficialul.

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, a menţionat că după alegerile parlamentare din toamna anului trecut, UE îşi doreşte să vadă progrese reale în implementare reformelor şi combaterea corupţiei. „Parteneriatul dintre Moldova şi UE este orientat spre transformare, vizează tranziţia la o altă etapă şi modernizarea ţării. Scopul acestui parteneriat este de a oferi o viaţă mai bună cetăţenilor moldoveni. Domnule Gaburici, v-aţi asumat un angajament personal privind implementarea reformelor. În acest proces de trecere de la angajamente la acţiuni concrete veţi avea nevoie de asistenţă, susţinere politică, de capacităţi manageriale. Aceste recomandări pe care le-am elaborat vă vor ajuta să urmaţi paşi concreţi pe termen scurt, mediu şi lung pentru a realiza cu succes reformele”, a spus Pirkka Tapiola.

La rândul său, prim-ministrul Chiril Gaburici a mulţumit partenerilor de dezvoltare pentru suportul constant oferit Republicii Moldova şi a spus că va analiza recomandările oficialilor şi va purta discuţii cu echipa de miniştri şi cu persoanele implicate în chestiunile vizate pentru a elabora un plan de acţiuni şi să se treacă nemijlocit la etapa de implementare.