logo

Parteneriatul pentru buna guvernare, cu finanțare europeană, va continua


https://www.ipn.md/ro/parteneriatul-pentru-buna-guvernare-cu-finantare-europeana-va-continua-7967_1044588.html

Proiectele din cadrul Parteneriatului pentru buna guvernare, finanțate de Uniunea Europeană și cofinanțate și implementate de către Consiliul Europei, vor continua începând cu anul viitor. Marți, 9 octombrie, în cadrul unui eveniment, au fost prezentate rezultatele proiectelor, implementate în perioada 2015-2018, transmite IPN.

Șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, William Massolin, a declarat că este vorba despre un parteneriat complex, finanțat în proporție de 90% de Uniunea Europeană. Programul, care cuprinde mai multe domenii tematice, este implementat în țările Parteneriatului Estic, inclusiv în Republica Moldova. Astăzi urmează a fi stabilite prioritățile pentru a doua fază a parteneriatului.

Șeful Secției proiecte a Delegației UE la Chișinău, Marco Gremmer, a menționat că Parteneriatul include mai multe proiecte care fie s-au finalizat recent sau care sunt în etapă de finalizare. Odată cu lansarea parteneriatului așteptările au fost și rămân a fi înalte. Este vorba despre acordarea expertizei europene în mai multe domenii, printre care consolidarea eficienței sistemului de justiție, prevenirea și combaterea discriminării, promovarea drepturilor omului etc. Și aceste domenii, spune oficialul, reprezintă o precondiție pentru ca Republica Moldova să avanseze, iar ulterior toată lumea să beneficieze de oportunități.

Prezent la eveniment, reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Petru Alexei, coordonator național al Parteneriatului, a spus că, după trei ani de implementare, acest instrument și-a demonstrat utilitatea pentru eficientizarea. „Cu referire la implementarea Parteneriatului pentru buna guvernare, astăzi putem vorbi despre un număr și mai mare rezultate concrete pentru beneficiarii finali și vizibile la nivel național”, a notat Petru Alexei.

Pilar Morales, șefă de departament la Consiliul Europei, a declarat că obiectivul Parteneriatului a fost de a acorda asistență pentru țările PaE, inclusiv Republica Moldova, astfel încât să fie implementate reforme naționale în domeniul drepturilor omului, statului de drept, democrației. Suplimentar la cele 14 proiecte regionale, este vorba despre patru proiecte specifice pentru Republica Moldova, iar bugetul total al acestora este de aproape două milioane de euro.

Printre rezultatele atinse se numără suportul pentru Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, care dispune acum de o Strategie de comunicare și un plan de acțiuni pentru implementarea acesteia. La fel, au fost desfășurate activități destinate sprijinirii profesiei de avocat, prin acordarea expertizei Consiliului Europei, cursuri de instruire de bună calitate și transferul integrat de cunoștințe etc. În domeniul cooperării în materie electorală, au fost elaborate două ghiduri cu privire la utilizarea standardelor electorale internaționale, care au fost publicate în limba română, iar 300 de exemplare au fost distribuite către organizațiile societății civile implicate în observarea alegerilor.

Parteneriatul pentru buna guvernare va continua începând cu anul 2019, iar principalele direcții pe care se va axa vor fi reforma justiției și combaterea spălării banilor. Aceste proiecte urmează a fi complimentate și de programe în domeniul combaterii crimei cibernetice.