Parteneri de dezvoltare discută politici agricole favorabile mediului
https://www.ipn.md/ro/parteneri-de-dezvoltare-discuta-politici-agricole-favorabile-mediului-7966_978825.html
Producătorii agricoli, dar şi societatea civilă, trebuie să conştientizeze efectele activităţii umane asupra mediului în general şi în parte asupra agriculturii, a spus Boris Boincean, doctor habilitat în ştiinţe agricole, în debutul conferinţei internaţionale “Transfer de inovaţii în activităţile agricole, în contextul schimbărilor climatice şi dezvoltării durabile”.
Conferinţa este organizată miercuri şi joi, 12 noiembrie, de către Federaţia Naţională a Agricultorilor din Moldova AGROinform, în parteneriat cu ONG Solaris. Sunt invitaţi peste 100 de producători şi specialişti din Franţa, Elveţia, Federaţia Rusă, Ucraina, România, SUA şi Olanda, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit lui Anatol Spivacenco, viceministru al agriculturii şi industriei alimentare, faptul că unii producători nu ţin cont de efectul activităţii lor asupra mediului diminuează şi rezultatele unor investiţii făcute în sectorul agrar, precum şi a unor politici promovate.
“E destul să spunem că pierderile de pe urma secetei din 2007 au fost de 1mlrd dolari. Circa 1 mlrd lei ne vor costa pierderile din anul acesta, pentru că nu am avut procentul de umezeală necesar în sol ca să efectuăm la timp semănatul de toamnă. Natura protestează şi e foarte rău când unii producători cred că problemele acestea nu depind de ei. Depind de noi toţi”, a subliniat viceministrul.
Anatol Spivacenco a mai spus că trecerea din anul viitor la subvenţionarea producătorilor agricoli în bază de concurs ar putea să-i stimuleze pe acei fermieri care meditează asupra efectelor activităţii lor asupra mediului, în parte a solului.
Anatol Gobgilă, expert în politici agrare la oficiul BM din Chişinău, s-a referit la programul de doi ani, care va fi gestionat de instituţie şi susţinut de granturi în valoare de 350 mii dolari, oferite de BM, Parteneriatul Bancă-Olanda şi Fondul Fiduciar pentru dezvoltare ecologică şi Socială Durabilă. “E necesar să se treacă de la proiecte-pilot la utilizarea tehnologiilor benefice mediului de către un număr cât mai mare de producători “, a conchis acesta.