logo

Pârlog confirmă că nu mai candidează la şefia procuraturii, regretând că unele fracţiuni doresc politizarea funcţiei


https://www.ipn.md/ro/parlog-confirma-ca-nu-mai-candideaza-la-sefia-procuraturii-regretand-7965_1004720.html

Fostul candidat la funcţia de procuror general, Vitalie Pârlog, selectat de comisia de concurs, confirmă că renunţă să candideze în condiţiile în care unele fracţiuni parlamentare doresc în continuare politizarea acestei funcţii, notează IPN.

Într-un comunicat difuzat de acesta, Pârlog susţine că în urma discuţiilor purtate cu Preşedintele Parlamentului, în cursul zilei de ieri, a constatat că, în actuala conjunctură politică nu există nicio şansă pentru niciun candidat la funcţia de Procuror General să acumuleze pe cont propriu numărul necesar de voturi în Legislativ, chiar dacă este selectat printr-un concurs public şi transparent, are recomandarea comisiei respective şi întruneşte cele mai înalte calităţi morale şi profesionale.

„Prin aceasta, clasa politică a demonstrat, o dată în plus, că nu este încă pregătită să promoveze persoane integre şi neobediente”, se spune în comunicat.

Membrii Comisiei de selectare a candidatului la funcţia de procuror general, formată prin dispoziţia preşedintelui parlamentului, Marian Lupu, l-a propus pe Vitalie Pârlog, fost ministru al justiţiei în 2006-2009, pentru această funcţie. Marian Lupu a declarat în repetate rânduri că va propune parlamentului spre examinare candidatul selectat de comisie, oricare ar fi el. Fracţiunile PCRM, PLDM şi PL au declarat însă că nu-l vor susţine pe Pârlog.

După ce Pârlog a renunţat să mai candideze, Marian Lupu a decis joi, 18 aprilie, să-l propună pe expertul în drept Corneliu Gurin în această funcţie. Potrivit lui Lupu, din discuţiile cu fracţiunile, a înţeles că ar exista majoritatea necesară care ar accepta această candidatură. Această chestiune ar putea fi examinată chiar astăzi de Parlament.