logo

Parlicov spune că a atins rezultate bune pe durata mandatului și că Moldova nu va rămâne nici fără gaze, nici fără energie


https://www.ipn.md/ro/parlicov-spune-ca-a-atins-rezultate-bune-pe-durata-7965_1109670.html

Victor Parlicov, revocat din funcția de ministru al energiei, recunoaște că Moldova se aproprie de o criză energetică, dar spune că țara nu va rămâne nici fără gaze, nici fără energie.
Într-o conferință de presă la IPN, Victor Parlicov, a spus că această criză va fi declanșată din exterior, în cazul în care Gazprom va refuza să-și onoreze obligațiile contractuale privind livrarea gazelor pe malul stâng, după 1 ianuarie.

Pe malul drept, potrivit lui Parlicov, nu există premise pentru criză, dar, evident, vor fi afectate costurile și modalitățile de asigurare cu energie electrică. Inclusiv pentru că există un război la graniță, unde sectorul energetic este vizat, ceea ce afectează stabilitatea livrărilor de curent electric în Republica Moldova. Țara poate trece peste această perioadă cu ajutorul partenerilor externi.

Ministrul revocat a declarat că el și echipa sa au obținut rezultate foarte bune în timpul mandatului. Conform raportului de progres din partea comunității energetice, Moldova a luat cel mai mare scor pe parcursul anului precedent. S-a finalizat implementarea Pachetului Energetic III, s-au făcut eforturi pentru  a integra sistemul de transport din Moldova în sistemul european, inclusiv pentru a exporta energie electrică regenerabilă. Efectele vor fi resimțite în anii următori. Până în anul 2029, Moldova urmează să ajungă parte a comunității energetice europene, prin România.

Pe dimensiunea informațională s-au atins rezultate mai modeste, notează ministrul revocat. Acesta spune că nu au putut fi comunicate convingător efectele benefice ale transformărilor. Este și unul dintre motivele pentru care oamenii sunt vulnerabili la unele narative care vin din exterior.

Potrivit lui Victor Parlicov, subiectul gazelor este „umflat” în spațiul informațional. Gazele naturale au un rol mult mai mic decât se discută. Or, 64% dintre gospodăriile din țară se încălzesc cu combustibil solid.

De asemenea, ministrul revocat crede că responsabilitatea principală pentru ratarea achizițiilor de gaze la prețuri bune îi revine societății Energocom. În perioada ianuarie-aprilie, când erau cele mai mici prețuri la gaz, Energocom vindea gaz întreprinderii Moldovagaz. Și a făcut achiziții parțiale numai în luna aprilie, însă doar pentru volumul de gaze care nu-i ajungea.

În opinia sa, Energocom trebuia să cumpere gazul ieftin de pe piață, să-l dea la Moldovagaz cu prețul asumat politic prin decizia CSE și, în modul acesta, stocul gazelor trebuia să se ieftinească semnificativ. Victor Parlicov spune că a cerut de mai multe ori revocarea șefului Energocom, Victor Bînzari, dar solicitările sale au fost auzite abia acum.

Cât despre vizita sa la Sankt-Petersburg, pentru a discuta cu șefii Gazprom despre livrările de gaze pe malul stâng după 1 ianuarie, Victor Parlicov a declarat că aceasta a fost utilizată ca prilej informațional negativ, iar scurgerea în spațiul public a unui proces verbal al unei ședințe din august s-a făcut intenționat pentru a centra discuția pe un subiect care să vulnerabilizeze Ministerul Energiei și pe el personal.

Victor Parlicov a declarat că, după revocarea sa din funcție, rămâne în Moldova și va continua să contribuie la bunăstarea țării și dezvoltarea sectorului energetic.

Demisia lui Parlicov a fost solicitată de premierul Dorin Recean, care l-a învinuit că a admis greșeli ce au adus actuala situație de criză în domeniul energetic. Până la identificarea unui nou ministru, Dorin Recean va prelua portofoliul și va coordona gestionarea sectorului. La scurt timp, președinta Maia Sandu a semnat decretul de revocare a lui Victor Parlicov din funcția de ministru al energiei.

Victor Parlicov a fost numit ministru al energiei odată cu învestirea Guvernului Recean, în februarie 2023.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.