logo

Parlamentul va putea schimba legislaţia legată de CC doar modificând Constituţia, deputat


https://www.ipn.md/ro/parlamentul-va-putea-schimba-legislatia-legata-de-cc-doar-modificand-constitutia-7965_1005426.html

Parlamentul va putea schimba legislaţia care vizează activitatea Curţii Constituţionale doar modificând Constituţia. Declaraţia îi aparţine deputatului neafiliat Sergiu Sârbu, care a făcut trimitere la argumentarea oferită de instanţă pe marginea unei decizii pronunţate săptămâna trecută. Liberal-democratul Valeriu Streleţ, referindu-se la aceeaşi prevedere, a spus că este nevoie de analizat experienţa altor state în domeniu, transmite IPN.

Curtea Constituţională a dat publicităţii miercuri seara, 22 mai, argumentarea deciziei pronunţată la 16 mai, când a constatat că patru din cei şase judecători constituţionali pot asigura cvorumul instanţei, indiferent de autoritatea care i-a desemnat. În argumentare se mai spune că orice iniţiativă care limitează drepturile judecătorilor constituţionali va fi apriori declarată neconstituţională.

Potrivit lui Sergiu Sârbu, în condiţiile acestei expuneri a CC, proiectul care se referă la retragerea inamovibilităţii judecătorilor constituţionali, întors Parlamentului spre reexaminare de către şeful statului, are o singură soartă – să fie anulat. În caz contrar, dacă modificările propuse vor fi revotate, ele vor fi declarate neconstituţionale.