logo

Parlamentul se întrunește în ședință. Pe ordinea de zi – învestirea Guvernului


https://www.ipn.md/ro/parlamentul-se-intruneste-in-sedinta-pe-ordinea-de-zi-7965_1083563.html

Deputații din noua legislatură se întrunesc astăzi, 6 august, în ședință. Pe ordinea de zi se regăsește chestiunea cu privire la acordarea votului de încredere a Programului de activitate a Guvernului în frunte cu Natalia Gavrilița și a întregii liste, transmite IPN.

Potrivit proiectului de hotărâre, Nicu Popescu este propus pentru funcția de viceprim-ministru, ministru al afacerilor externe și integrării europene. În calitate de viceprim-ministru, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, este propusă candidatura lui Andrei Spînu. Fostul consilier pe politica externă și planificare strategică în Guvernul Maia Sandu, Vlad Kulminski, este propus pentru funcția de viceprim-ministru pentru reintegrare.

Iurie Țurcanu va pretinde la funcția de viceprim-ministru pentru digitalizare, iar Sergiu Litvinenco va fi noul ministru al justiției, dacă va fi votat în Parlament. Medic de profesie, în prezent consilieră a președintelui în domeniul sănătății, Ala Nemerenco este propusă pentru funcția de ministru al sănătății. Anatolie Nosatîi este propus pentru funcția de ministru al apărării. Consiliera șefei statului în domeniul apărării și securității naționale și secretar al Consiliului Suprem de Securitate, Ana Revenco, este propusă pentru a fi ministru al afacerilor interne

Anatolie Topală pretinde la funcția de ministru al educației și cercetării. Directorul de Program de politici economice în cadrul Expert-Grup, Sergiu Gaibu, este propus pentru funcția de ministru al economiei. Dacă noul executiv va fi învestit, Iuliana Cantaragiu va fi noul ministru al mediului, Sergiu Prodan – ministru al culturii, Viorel Gherciu – ministru al agriculturii și industriei alimentare, iar Marcel spatari - ministrul muncii și protecției sociale. 

Cabinetul de miniștri propus de Natalia Gavrilița urmează să aibă 13 ministere, în loc de nouă, așa cum a fost până acum. Patru din ministerele existente urmează a fi reformate. Astfel, în loc de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va exista Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării se divizează în Ministerul Educației și Cercetării și în Ministerul Culturii. Va fi reformat și Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, prin divizarea în Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Ministerul Mediului. Ministerul Economiei și Infrastructurii se va transforma în Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și în Ministerul Economiei.

Pe ordinea de zi mai este inclus proiectul de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Parlamentului privind componența numerică și nominală a Biroului Permanent al legislativului. La fel, urmează a fi aprobată și componența nominală a delegațiilor Parlamentului Republici Moldova la organizațiile parlamentare internaționale și la organizațiile parlamentare bilaterale.