logo

Parlamentul se întrunește astăzi pentru a dezbate moțiunea de cenzură


https://www.ipn.md/ro/parlamentul-se-intruneste-astazi-pentru-a-dezbate-motiunea-de-7965_1078591.html

Parlamentul se întrunește astăzi, 23 decembrie, în ședință plenară, în cadrul unei sesiuni extraordinare, pentru a dezbate moțiunea de cenzură înaintată pe 16 decembrie. Ședința este planificată pentru ora 15.00, transmite IPN.

Moțiunea împotriva Guvernului Chicu este semnată de 34 de deputați din PAS, Platforma Demnitate și Adevăr și din Partidul Democrat.

Autorii menționează că „Guvernul Chicu, învestit în noiembrie 2019, a eșuat lamentabil în procesul de atenuare a consecințelor pandemiei COVID-19 și a crizei economice”. Potrivit semnatarilor, „orice zi în plus în care acest guvern este în funcție înseamnă mai puține șanse pentru rezolvarea crizei sanitare, economice și sociale în care se adâncește Republica Moldova. Administrarea dezastruoasă a treburilor statului de către acest Guvern este cea mai evidentă în două domenii-cheie – sănătate și economie”.

Anterior, președintele în exercițiu, Igor Dodon, spunea că, cel mai probabil, moțiunea va cădea, întrucât ședința nu va avea cvorum.

Conform Regulamentului Parlamentului, moțiunea de cenzură exprimă retragerea încrederii acordate guvernului la învestitură. Aceasta poate fi iniţiată de cel puţin 1/4 din numărul deputaților aleşi. Moţiunea de cenzură se supune dezbaterii în prima zi de şedinţă plenară a săptămânii următoare datei depunerii și se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor aleşi. În cazul în care moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii care au semnat-o nu vor putea iniţia, în cadrul aceleiaşi sesiuni, o nouă moțiune pe acelaşi motiv. În cazul adoptării moţiunii de cenzură, primul-ministru va prezenta în termen de cel mult trei zile, președintelui Republicii Moldova demisia guvernului.

Aceasta este a doua tentativă de demitere a Guvernului Chicu, prima fiind în luna iulie a acestui an. Atunci moțiunea a fost înaintată de deputații Platformei DA și a fost susținută de 46 de deputați, număr insuficient. Pentru demisie fiind necesare 51 de voturi.