logo

Parlamentul își consolidează capacitățile în armonizarea legislației naționale cu cea a UE


https://www.ipn.md/ro/parlamentul-isi-consolideaza-capacitatile-in-armonizarea-legislatiei-nationale-c-7967_1037588.html

La Chișinău a fost lansat proiectul Twinning „Consolidarea capacităților Parlamentului Republicii Moldova în procesul de armonizare a legislației naționale cu legislația UE”, finanțat de Uniunea Europeană. Scopul este de a consolida capacitatea instituțională a legislativului pentru o mai bună înțelegere a procesului de armonizare a legislației naționale cu legislația UE, în conformitate cu Agenda de Asociere. Un accent deosebit se pune pe modernizarea structurilor și a procedurilor interne, precum și pe consolidarea capacităților personalului tehnic din cadrul Parlamentului, transmite IPN.

Misiunea proiectului este de a optimiza rolul și responsabilitățile Parlamentului, a organelor sale de lucru și a structurilor administrative relevante pentru asigurarea unui cadru instituțional solid, cu scopul realizării eficiente a atribuțiilor legislative, în special a sarcinilor de armonizare a legislației ca o precondiție pentru implementarea Acordului de Asociere.

În total, 60 de experți din Cehia, Slovacia, Ungaria, Polonia, Letonia, Franța și Belgia vor contribui la derularea a peste 65 de activități diverse în cadrul celor a patru componente ale proiectului. Acestea vizează evaluări, mese rotunde, elaborarea de ghiduri, recomandări, precum și un document de consultare, un studiu, o foaie de parcurs, activități de instruire sub diferite forme și vizite de studiu în statele membre ale UE.

Prima componentă a proiectului se referă la optimizarea structurilor și a procedurilor interne pentru gestionarea eficientă a volumului sporit de activități legislative ca urmare a implementării Acordului de Asociere. A doua componentă ține de îmbunătățirea nivelului de înțelegere în Parlament a acquis-ului comunitar prin prisma tuturor domeniilor de politici relevante. A treia componentă presupune revizuirea versiunilor finale ale inițiativelor legislative în contextul armonizării legislației prin prisma directivelor relevante pentru asigurarea conformității cu legislația UE. Ultima componentă se referă la consolidarea cooperării interinstituționale dintre Parlamentul și Guvernul Republicii Moldova (în particular cu Cancelaria de Stat în calitate de coordonator de politici) pentru o coordonare mai bună a procesului de armonizare a legislației naționale cu legislația UE.

Bugetul total al proiectului este de peste 1,4 milioane de euro, iar durata e de doi ani – până în septembrie 2019. Proiectul este implementat de către Camera Deputaților Parlamentului Republicii Cehe, Consiliul Național al Republicii Slovace și Adunarea Națională a Ungariei, în cooperare cu Parlamentul Republicii Moldova.

Twinning este un instrument de consolidare instituțională, elaborat de către Comisia Europeană pentru a ajuta țările în dezvoltarea unor administrații și organizații moderne și eficiente la nivel central, regional și local, cu structuri, resurse umane și deprinderi manageriale necesare pentru implementarea legislației comunitare, conform standardelor statelor membre ale UE.