logo

Parlamentul îndemnat să voteze nominal pentru Guvern


https://www.ipn.md/ro/parlamentul-indemnat-sa-voteze-nominal-pentru-guvern-7978_1005545.html

Comentatori şi analişti politici, reprezentanţi ai societăţii civile, au făcut apel către Parlament să voteze nominal pentru noul guvern la 30 mai. Potrivit acestora, Parlamentul este obligat să purceadă la realizarea unui set minim de acţiuni care să scoată statul din captivitate, transmite IPN.

Directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă, că ratarea parteneriatului cu Uniunea Europeană va echivala cu falimentul total al clasei politice din Republica Moldova, indiferent de pseudo-argumentele invocate şi încercările de justificare în faţa propriilor alegători şi a partenerilor externi.

Oazu Nantoi, director de program la Institutul de Politici Publice, a spus că eventuale alegeri parlamentare anticipate vor fi extrem de dureroase pentru societatea moldovenească, iar Republica Moldova va rata cu certitudine toate oportunităţile legate de Summitul Parteneriatului Estic din noiembrie 2013, de la Vilnius. Nantoi a mai spus că, în scopul asigurării stabilităţii actului de guvernare, în Constituţie trebuie să fie introdusă clauza de moţiune de cenzură constructivă. Totodată, trebuie să fie modificată legislaţia cu scopul creării cadrului juridic pentru reformarea Procuraturii Generale, pentru ca această instituţie să fie exclusă din aranjamente politice.

Expertul naţional în gender, comunicare şi strategii electorale,  Olga Nicolenco, a specificat că îi pare rău că actuala clasă politică a evitat să facă publice negocierile de constituire a noului guvern, deşi anterior s-a angajat, iar reprezentanţii societăţii civile nici măcar nu au fost invitaţi să participe la unele componente ale discuţiilor. Negocierile netransparente va determina, în opinia sa, devierea de la cea mai importantă strategie a Republicii Moldova, şi anume parcursul european. Menţinerea comportamentului iresponsabil îi va lipsi pe actualii lideri politici de orice drept moral de a se mai prezenta în faţa alegătorilor, în special în cazul unor alegeri anticipate.

Directorul Institutului European de Studii Politice din Moldova, Viorel Cibotaru, a spus că timpul este limitat şi nu mai putem ajunge la calitatea actului politic pe care ni-l dorim. Societatea civilă trebuie să ceară de la guvernanţi o agendă dedicată cetăţenilor Republicii Moldova pentru că cei de la guvernare au deviat de la agenda enunţată iniţial.

Directorul executiv al Asociaţiei pentru democraţie participativă „Adept”, Igor Boţan, a spus că Iurie Leancă a fost unul din arhitecţii care a deschis uşile Uniunii Europene pentru Republica Moldova, iar în acest moment s-a pomenit în situaţia în care trebuie să lupte pentru ceea la ce a muncit. Boţan s-a declarat sceptic în ceea ce priveşte şansele învestirii noului guvern, dar speră că prim-ministrul desemnat, Iurie Leancă, va avea şansa să salveze Republica Moldova din impasul politic actual.