logo

Parlamentul condamnă atacurile informaționale ruse


https://www.ipn.md/ro/parlamentul-condamna-atacurile-informationale-ruse-7965_1039890.html

Parlamentul a adoptat astăzi, 8 februarie, o Declarație prin care condamnă atacurile informaționale ale Federației Ruse asupra securității informaționale naționale și amestecul abuziv în activitatea politică.

Autorii proiectului Declarației, deputați PDM, PPEM, PL și deputați neafiliați, au acuzat „intensificarea fără precedent a implicării Federației Ruse în treburile interne ale Moldovei.” Declarația denunță propaganda și practicile negative ale unor posturi de televiziune rusești, campanii toxice de manipulare, dar și hărțuirea oficialilor politici de autoritățile de la Moscova.

Declarația se referă la anumite partide-satelit pe care Moscova le-ar deține și gestiona în Moldova și pe care le-ar promova mediatic în vederea alegerilor de la sfârșitul acestui an. În timpul dezbaterilor pe marginea Declarației, liberalul Lilian Carp a încercat, în două rânduri, să-l ispitească pe democratul Sergiu Sârbu, care a prezentat proiectul, despre ce partide anume este vorba și dacă există date concrete, însă nu a reușit. La a treia replică, Carp s-a mulțumit cu speranța că autorii Declarației s-au documentat.

Deputații socialiști și cei comuniști nu au fost prezenți în sala plenului la dezbaterea Declarației, întrucât părăsiseră ședința mai devreme. Socialistul Vlad Batrâncea, în mod special, a părăsit ședința spunând că Parlamentul se preocupă mai puțin de subiecte cum ar fi tariful la gaz și mai mult de rusofobie.